La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, a Catalunya Ràdio
La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, a Catalunya Ràdio en una imatge d'arxiu
Barcelona

Rigau veu una "ofensiva total" de l'Estat en les competències de la Generalitat en la reforma educativa de Wert

La consellera d'Ensenyament assegura que els alumnes catalans han de ser "examinats i avaluats per la Generalitat", i que, si Madrid defineix el 65% dels continguts que s'ensenyen a l'escola, hi haurà una recentralització que considera inacceptable.

RedaccióActualitzat
La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha criticat la "recentralització total" que ha plantejat aquest divendres el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, amb la que ja és la setena reforma educativa i ha afegit que es tracta d'una "ofensiva total contra el marc competencial" de l'Estatut. La nova llei, que redueix la capacitat de la Generalitat per decidir sobre els continguts curriculars, pretén reduir el fracàs i l'abandonament escolar, i augmentar les possibilitats de trobar feina.

Rigau ha dit al Catalunya Vespre de Catalunya Ràdio que si Madrid defineix el 65% dels continguts que s'ensenyen a l'escola hi haurà una recentralització de l'educació que considera inacceptable i confia que es pugui frenar. "Estem davant d'una ofensiva clarament recentralitzadora", ha afirmat la consellera, en què no només s'incrementen el número de continguts que vol determinar el propi ministeri, sinó també el sistema d'avaluar".

D'aquesta manera, segons la cap d'Ensenyament, "el que hem de fer és veure el tràmit parlamentari que farà aquesta llei, i veure si el PP vol imposar la seva majoria absoluta en un projecte de llei que mai és bo que no més sigui aprovat per un sol grup". Així i tot, Rigau s'ha mostrat confiada en que es podrà frenar.

Un pas "molt enrere"


En resum, els dos punts amb què la consellera s'ha mostrat més contrària són l'ordenació del currículum i l'avaluació. Així, Rigau ha criticat que l'Estat pretengui avaluar els alumnes, ja que ha assegurat que els estudiants catalans "són examinats i avaluats per la Generalitat", així com que a través d'aquestes proves que vol implantar el govern espanyol es vulgui "controlar" el currículum i "homogeneïtzar" els continguts. La consellera ha valorat com "un pas molt enrere" la proposta del ministre Wert.
Anar al contingut