Dos dels tres rorquals que s'han pogut veure al cap de Creus
Dos dels tres rorquals que s'han pogut veure al cap de Creus. (Foto: Projecte NINAM)
Roses

Albiren tres balenes a tocar del cap de Creus, una visita poc habitual en aquesta època de l'any

La plataforma d'estudi de cetacis Projecte NINAM ha albirat tres rorquals comuns molt a prop de la costa gironina. Són el segon animal més gran del món i en aquesta època de l'any no és habitual trobar-ne en aquesta zona.

RedaccióActualitzat
La plataforma d'estudi de cetacis Projecte NINAM s'han emportat una bona sorpresa aquest dissabte quan han albirat tres rorquals comuns a tocar del cap de Creus. Són el segon animal més gran del món i en aquesta època de l'any no és habitual trobar-ne en aquesta zona.

Els especialistes de NINAM han albirat els cetacis a només 500 metres del cap de Creus. Els exemplars s'estaven alimentant i han arribat fins a l'entrada de la badia de Roses.

Segons explica una de les responsables del projecte, Gemma Gonzàlez, "és un albirament excepcional perquè mai abans se n'havien vist tres exemplars tan a prop de la costa i durant la tardor".

El rorqual és el segon animal més gran del món, per darrere de la balena blava. Fa entre 22 i 25 metres i consta a la llista d'espècies que cal protegir de la Unió Europea. Es calcula que al mar Mediterrani n'hi viuen uns 2.000 exemplars. Segons els experts, hi ha un gran desconeixement de la seva activitat i del cicle biològic de l'espècie. "Sabem que a la primavera s'acosten fins al mar d'Itàlia per aconseguir menjar però la resta de mesos no se sap què fan", ha destacat Gonzàlez.

Els últims anys s'havia notat una baixada del nombre de visites d'aquests animals a la Costa Brava.

Conscienciar els navegants

Els rorquals comuns són una de les espècies que més pateixen la massificació del mar perquè acostumen a xocar contra els bucs de mercaderies o passatgers.

Per mirar de conscienciar sobre aquesta situació, el projecte NINAM presentarà la feina que fan al saló Nàutic de Barcelona i intentaran fer contactes amb els clubs nàutics del litoral català per sensibilitzar sobre la importància de la navegació responsable per protegir la fauna i flora marina.

NINAM també està desenvolupant una aplicació per a mòbil que permetrà localitzar tots els albiraments de cetacis a la Costa Brava.
Anar al contingut