Imatge dels dansaires representant el "Llibre vermell de Montserrat"
La catedral de Sant Llorenç de Sant Feliu de Llobregat acull la representació del "Llibre vermell de Montserrat". (Foto: ACN).
Sant Feliu de Llobregat

Òmnium Cultural ressuscita la dansa dels pelegrins que pujaven a Montserrat, de fa 700 anys

Òmnium Cultural ha organitzat una mostra de cultura popular del segle XIV. L'Elèctrica Dharma, l'Esbart de Sant Martí i el Cor Aulos han representat les danses dels pelegrins que pujaven a Montserrat ara fa 700 anys.

RedaccióActualitzat
La catedral de Sant Llorenç de Sant Feliu de Llobregat ha acollit aquest dissabte una insòlita mostra de cultura popular organitzada per Òmnium Cultural.

En la funció, s'hi han representat els balls que els pelegrins feien ara fa 700 anys mentre pujaven a l'abadia de Montserrat. Uns balls que els monjos de l'època no consideraven adequats, la qual cosa va fer que els "normativitzessin", adaptant així els càntics al registre religiós, segons explica l'experta en patrimoni i documentalista, Glòria Molina.

L'espectacle ha comptat amb la col·laboració de la Companyia Elèctrica Dharma, l'Esbart de Sant Martí i els cants del Cor Aulos. L'Elèctrica ha musicat les lletres i l'Esbart ha creat els passos de ball.

El cant i les danses ocupen ara vuit de les 137 pàgines que té el "Llibre vermell de Montserrat". Però són també un document únic de la manifestació de la identitat pròpia del poble català d'abans del segle XIV.

La presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, ha subratllat la importància de la recuperació d'aquestes cançons i danses.

Per la seva banda, l'alcalde de Sant Feliu, Jordi San José, ha assegurat que, tenint en compte el context actual, resulta vital conservar la cultura pròpia del país.
Anar al contingut