Barcelona

El camí cap a la independència passa pel consens amb Espanya i Europa i el referèndum, segons experts en Dret Constitucional

Experts en Dret Constitucional consultats per TV3 desaconsellen tirar pel dret, amb una declaració unilateral, i aposten pel diàleg amb Espanya i la Unió Europea i una intensa informació als ciutadans per acabar consultant-los sobre quin futur volen.

Televisió de CatalunyaActualitzat
Una possible independència de Catalunya obre un escenari desconegut a escala europea i hi ha moltes incògnites a l'aire sobre el procediment, les condicions i les conseqüències del procés. Experts en dret constitucional consultats per TV3 aposten per buscar el màxim consens amb Espanya i la Unió Europea; explicar els pros i els contres de la independència a la ciutadania i culminar el procés amb la convocatòria d'un referèndum.

Desaconsellen la via de la declaració unilateral d'independència al Parlament. Pel catedràtic Joan Vintró, aquesta opció no té cabuda dins del marc constitucional i la reacció jurídica més probable del govern espanyol seria intentar impugnar-la. Vintró posa l'accent que el millor camí seria el del referèndum.

El seu col·lega Xavier Arbós és del mateix parer i va més enllà. Assegura que sense consultar a la ciutadania el procés perdria legitimitat i suport entre una opinió internacional que no veu malament que els pobles decideixin si ho fan de forma pacífica i democràtica.

El problema amb l'opció del referèndum és qui el convoca. En altres països, com Escòcia o el Quebec, ningú discuteix que es pugui fer, però a Espanya sí. És per això que caldria una negociació entre els governs espanyol i català perquè, en el marc de la Constitució i l'Estatut, es convoqués la consulta.

Un altre punt important del procediment seria posar-se d'acord amb una pregunta acceptable per totes dues parts. També buscar l'enteniment en el nivell de participació mínim i imprescindible per donar credibilitat al resultat així com en la majoria que es considera suficient per acceptar que el poble de Catalunya efectivament vol la independència.

La seva recepta és debat i diàleg, tant amb Espanya com amb la Unió Europea. També parlar clar als ciutadans sobre tots els escenaris possibles, positius i negatius que es poden derivar d'una Catalunya independent.




VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut