Barcelona

Mas impulsarà una consulta sobiranista amb l'aval de Madrid o sense

Després que dimarts va anunciar l'avançament electoral per al 25 de novembre, avui, el president Mas ha assegurat que el Parlament que surti dels comicis haurà d'establir les condicions de la consulta als catalans, i que es farà amb l'aval de Madrid o sense. "Si (la consulta) es pot fer per la via del referèndum, perquè el govern espanyol l'autoritza, millor. Si el govern espanyol li dóna l'esquena i no autoritza cap tipus de referèndum ni de consulta, s'ha de fer igualment." El president ha proposat a la resta de partits reunir-se després de les eleccions per concretar "en quines condicions es pot fer aquesta consulta".

RedaccióActualitzat
Després de l'anunci de l'avançament electoral, el president Artur Mas ha començat a concretar en la segona sessió del Debat de Política General el "full de ruta" de la pròxima legislatura, que s'encetarà després del 25 de novembre. Després que en la seva intervenció el nou president del Grup Parlamentari del PSC, Xavier Sabaté, li ha exigit insistentment concreció en els seus plans, Mas ha explicat que el primer que cal són les eleccions que ja ha convocat. I que a continuació, el següent pas ha de ser la convocatòria d'una consulta d'autodeterminació, ja sigui dins la legalitat o no.

"Si (la consulta) es pot fer per la via del referèndum, perquè el govern espanyol l'autoritza, millor. Si el govern espanyol li dóna l'esquena i no autoritza cap tipus de referèndum ni de consulta, s'ha de fer igualment", ha assegurat Mas. I ha afegit que "probablement les institucions catalanes hauran d'anar prenent decisions sobiranes amb independència de si és possible arribar a un pacte amb l'estat espanyol".

Amb aquest objectiu, el president ha proposat a la resta de partits a reunir-se després de les eleccions per concretar "en quines condicions es pot fer aquesta consulta". "Això seria un senyal de país madur", ha afegit. És més, el president ha assegurat que en cas que els ciutadans atorguin a les urnes majories molt clares a les forces que defensen les vies sobiranistes, les minories també s'haurien d'afegir a aquest procés, "defensant els seus criteris".

Mas ha convidat directament el PSC, "un partit important", a sumar-se a aquest procés. En aquest sentit, Xavier Sabaté s'ha mostrat disposat a donar suport a una consulta sempre que aquesta es faci dins la legalitat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut