Atenes

Grècia es paralitza en la primera vaga general contra el govern de Samaràs

La vaga, que ha paralitzat el país, ha tingut un seguiment massiu. Unes 50.000 persones han sortit al carrer contra el govern d'Andonis Samaràs i les noves retallades d'11.500 milions exigides per la UE per rebre més préstecs. La manifestació d'Atenes ha acabat amb incidents i unes 50 persones detingudes.

RedaccióActualitzat
Unes 50.000 persones s'han manifestat a les principals ciutats de Grècia en la primera vaga general contra el govern d'Andonis Samaràs, que va arribar al poder al juny. El transport, els hospitals, els petits negocis i les escoles han quedat pràcticament paralitzats. Els turistes han trobat, també, l'Acròpolis tancada. El seguiment ha estat majoritari.

Les protestes eren per expressar el malestar de la població contra el nou pla de retallades per valor d'11.500 milions d'euros, necessàries per rebre més préstecs de l'estranger. Els tres partits al govern negocien amb els creditors internacionals a quines partides cal fer una nova tisorada.

La manifestació d'Atenes s'ha acabat amb 50 detinguts i diversos ferits. Joves encaputxats s'han enfrontat a la policia antiavalots amb pedres i còctels molotov, tot i els intents dels manifestants per impedir-ho. Els agents han tornat a usar gasos lacrimògens i han impedit l'accés al Parlament. També algunes concentracions fora de la capital han acabat en enfrontaments amb les forces de seguretat.

Samaràs enllesteix el pla d'estalvi

Mentre Atenes ha tornat a les flames, el primer ministre grec, Andonis Samaràs, i el ministre de Finances, Yannis Sturnaras, han acordat el pla de mesures d'estalvi que li exigeixen elsseus socis europeus i el Fons Monetari Internacional (FMI) perquè el país pugui accedir a nous trams d'ajuda econòmica.

L'acord que Samaràs hauria acordat amb Sturnas constaria de dues parts: una referent a la retallada dels 11.500 milions d'euros i l'altra sobre 2.000 milions d'euros en noves recaptacions que provindran de la lluita contra l'evasió fiscal i una reforma del sistema impositiu.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut