Montoro amb el president del parlament, Jesús Posada, presentant els pressupostos.
Montoro amb el president del parlament, Jesús Posada, presentant els pressupostos.
Madrid

Montoro assenyala que "no hi ha marge" als pressupostos per a l'addicional tercera i els deutes amb Catalunya

El ministre d'Hisenda ha deixat clar que en els pressupostos no hi ha ni rastre del compliment de la dispoció addicional tercera de l'Estatut de Catalunya. També hi ha dubtes sobre el fons de competitivitat. Montoro explica que "no hi ha marge".

RedaccióActualitzat
El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha deixat clar que en la roda de premsa de presentació dels Pressupostos Generals de l'Estat per al 2013 que hi ha lloc per a les promeses a Catalunya.

En el text no hi ha ni rastre del compliment de la disposició addicional tercera de l'Estatut de Catalunya. També hi ha dubtes sobre el fons de competitivitat. Montoro ha explicat que "no hi ha marge" per a aquestes partides en uns comptes tan restrictius.

Els pressupostos destinen a inversions a Catalunya 1.262 milions d'euros, és a dir, l'11,9% del total de l'Estat, un percentatge una mica superior al del 2012, que es va quedar en l'11,1%, però que queda molt lluny al percentatge d'inversions que marca l'Estatut en la disposició addicional tercera. L'aportació hauria de ser del 18,8%, d'acord amb l'aportació catalana al PIB estatal.

El gruix d'aquestes inversions són per als ministeris de Foment i Agricultura, 1.175 milions d'euros, mentre que la inversió de la resta de ministeris queda en 86,57 milions.

A part de l'incompliment de l'Estatut, l'executiu espanyol no ha consignat cap partida per fer efectiu el pagament dels incompliments dels anys anteriors. Ni els 219 milions pendents des del 2009 o els 759 del 2008.

Pel que fa al fons de suficiència, que serveix per compensar la diferència entre els ingressos obtinguts i les obligacions de despesa, els pressupostos del 2012 preveien 1.753 milions d'euros, un 4,7% menys respecte al 2011. Al 2013 són 809,19 milions d'euros, de manera que cau un 53%.

Els comptes sí que inclouen una partida del fons de competitivitat del sistema de finançament autonòmic, malgrat que no el detalla per comunitats. Segons consta al projecte dels pressupostos, serà de 2.978,5 milions d'euros. És difícil que es compleixin les previsions de la Generalitat, que estima que hauria de rebre 1.450 milions d'euros d'aquest fons.

Sense marge

En roda de premsa al Congrés, Montoro ha assegurat que "no té marge" per fer aquestes inversions i ha apuntat que "no té sentit" que es plantegi aquesta qüestió en un moment en què l'Estat ha de reduir dràsticament la seva despesa per fer de "palanca a la recuperació" i per demostrar que Espanya és "el soci del sud fiable de la UE".

Montoro, però, no ha deixat passar l'oportunitat per recordar que el govern català ha recorregut al Fons de Liquidat, a l'anomenat rescat autonòmic, i que, per tant, hauria de reconèixer que l'administració central col·labora per trobar solucions.
Anar al contingut