París

Sarkozy, nou president de França

El candidat conservador a la presidència de França, Nicolas Sarkozy, ha guanyat les eleccions. El líder de la dreta hauria obtingut un 53,06% dels vots, mentre que la seva rival, la socialista Ségolène Royal, s'ha quedat amb un 46,94%. Aquestes dades han fet bones les previsions que atorgaven al conservador el paper de favorit. La participació ha estat molt alta: un 84,77% dels electors han acudit a les urnes.

Actualitzat

A mesura que han passat les hores de la nit electoral s'ha anat fent més palpable una victòria del conservador Nicolas Sarkozy en les eleccions presidencials franceses. Primer, han estat les dades no oficials de la televisió belga i els mitjans francòfons, que han difós enquestes que confirmaven la derrota de Ségolène Royal. Després s'han fet públics a Bèlgica els primers recomptes de vots en els col·legis de petites poblacions, que han tancat a les sis de la tarda, i que confirmaven els sondejos extraoficials que atorgaven al candidat conservador entre un 53 i un 54% dels vots. Finalment, el sondeig oficial de la televisió francesa, que ha coincidit amb les previsions inicials. Els resultats definitius han fet bons els pronòstics amb una alta participació (84,77%), el 46,94% dels vots per a Ségolène Royal i el 53,06% per a Sarkozy.

La victòria del conservador tanca un llarg capítol de 12 anys escrit pel veterà polític neogaullista Jacques Chirac, que donarà pas a un relleu generacional. Sarkozy té 52 anys i suposa l'arribada d'una nova generació política al poder suprem i, a més, amb ganes de renovar les pràctiques i els costums.

Nomenar un primer ministre

Els principals deures de Sarkozy les pròximes setmanes seran nomenar un primer ministre, preparar les eleccions legislatives del 10 i el 17 de juny i plasmar les seves primeres mesures. El conservador té ara un màxim d'una desena de dies per entrar a l'Elisi, ja que oficialment el càrrec de Chirac expira la mitjanit del 17 de maig. La seva primera obligació serà nomenar un primer ministre. Els més ben situats són, per aquest ordre, el seu conseller polític François Fillon i els ministres de Cohesió Social, Jean-Louis Borloo, i de Defensa, Michele Alliot-Marie.

El nou cap de l'executiu, que s'envoltarà d'un equip paritari de catorze ministres, tindrà com a primera missió conduir la campanya electoral de les legislatives, amb la finalitat de refermar en l'Assemblea Nacional la majoria necessària per governar. No es descarta que els ciutadans canviïn de vot, però l'escenari més factible és que els francesos confirmin al Parlament una còmoda majoria per al nou president.

"Si jo guanyo..."

Sarkozy ja va explicar que en el seu primer dia proposarà quatre conferències pel setembre: igualtat salarial, contracte de treball únic, millora de les condicions de treball i democràcia social. El segon dia en el càrrec el dedicarà al medi ambient i el tercer farà dos viatges a Brussel·les i Berlín.

Pel que fa a la representativitat de França a l'estranger, la primera responsabilitat que haurà d'afrontar el nou cap d'estat serà la cimera del G8 a Heiligendamm, a Alemanya, del 6 al 8 de juny, i el Consell Europeu de Brussel·les, del 21 al 23 de juny.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut