Imatge d'arxiu de l'interior del Liceu.
Imatge d'arxiu de l'interior del Liceu.
Barcelona

El Liceu perd un 33% de l'aportació de l'Estat i el MNAC, un 37%

La retallada del Ministeri de Cultura de l'aportació a les institucions catalanes és de quasi el 50%. El Palau de la Música pateix una reducció d'un 50%. Als teatres públics la tisorada va del 25% fins al 100%.

RedaccióActualitzat
Els diners que l'Estat dedicarà a Cultura a Catalunya es reduiran a la meitat l'any que ve. Els pressupostos per al 2013 inclouen una retallada dràstica de les aportacions de l'Estat a les institucions culturals catalanes a través del Ministeri de Cultura. Els equipaments i les institucions culturals catalanes han mostrat indignació per la caiguda de les aportacions. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha subratllat la paradoxa del fet que l'Estat aspirés els últims anys a participar en els consorcis i patronats dels grans equipaments, com el MNAC, el Gran Teatre del Liceu, el Teatre Lliure o el MACBA, i en canvi "ara se'n volen anar".

El Liceu és un dels llocs on les tisores faran més mal, perquè dels més de 10 milions pressupostats per al 2012 es passarà a menys de 7, amb un 33% de reducció.

I al Palau de la Música, el pressupost també desafinarà, perquè la reducció encara és més gran -un 50%-, tot i que l'aportació del Ministeri de Cultura és molt inferior a la del Liceu.

Als museus públics, la tònica és similar. El MNAC perd un 37% de subvenció estatal, mentre que al MACBA, el percentatge retallat és similar, del 38%. Aquest museu, per cert, prepara nous acomiadaments per a finals d'any després d'haver prescindit d'alguns treballadors fa 6 mesos.

Als teatres públics, el guió tampoc canvia. El Lliure perdrà un 25% de subvenció estatal. I al Mercat de les Flors, la tisorada arriba al 50%.

Zero ajudes

Però si es comparan aquests casos amb el d'alguns teatres privats, gairebé es pot dir que les sales públiques han estat afortunades perquè l'any que ve el Teatre Romea i la Sala Beckett no rebran ni un sol euro per part del Ministeri de Cultura.

Desapareixen també dels pressupostos ministerials les ajudes que fins ara havien rebut festivals com el Grec, el de la Porta Ferrada o el de Peralada, ja molt tocats per la pujada de l'IVA.

Anar al contingut