Imatge d'arxiu de Mariano Rajoy durant una roda de premsa amb Merkel. (Foto: EFE)
Imatge d'arxiu de Mariano Rajoy durant una roda de premsa amb Merkel. (Foto: EFE)
Madrid

Espanya està a punt per demanar el rescat, però espera el vistiplau d'Alemanya

Segons l'agència de notícies Reuters, la decisió ja està presa i podria arribar abans del cap de setmana. Alemanya, però, recomana esperar. Merkel preveu problemes si ha d'aconseguir al Parlament una nova injecció de diners.

RedaccióActualitzat
El govern espanyol està a punt per demanar el rescat a l'eurozona aquest cap de setmana, però els dubtes d'Alemanya podrien frenar-ho, segons l'agència Reuters.

L'agència, que cita fonts oficials europees sense identificar, diu que la decisió està presa i que la sol·licitud formal de rescat podria arribar fins i tot abans del cap de setmana. "Els espanyols estaven indecisos, però ara estan disposats a demanar ajuda", hauria dit una font europea. Altres fonts de la zona euro han confirmat, de manera anònima, el canvi de posició de Rajoy.

Tot i la predisposició del govern espanyol, Alemanya recomana esperar abans de demanar les ajudes. A més, la cancellera Angela Merkel preveu problemes si ha d'aconseguir al Parlament una nova injecció de diners, en aquest cas per a l'estat espanyol. Segons les fonts europees, Merkel prefereix no fer rescats individuals per als països amb dificultats, sinó de manera conjunta.

El ministre de Finances alemany, Wolfgang Schaeuble, ha manifestat, per la seva banda, que Espanya està prenent "les mesures adequades" per superar els problemes fiscals. També ha dit que Espanya "no necessita un rescat". I és que, segons assegura, els inversors reconeixeran i recompensaran les reformes que porta a terme l'executiu de Rajoy.

Davant d'aquestes afirmacions, un portaveu del govern alemany ha manifestat: "Cada país decideix per si mateix. Alemanya no pressiona cap a una direcció o una altra." El govern espanyol ha dit que no se sabia que hi hagués cap veto a una possible petició d'ajuda.

Tot plegat unes hores després que el comissari d'Afers Econòmics, Olli Rehn --que es va reunir amb Rajoy a La Moncloa-- va confirmar que la Comissió Europea està preparada per actuar, però va recordar que Espanya té pendent reformar el sistema de pensions.

Per José Manuel González Páramo, conseller del Banc Central Europeu fins al maig passat i que havia sonat com a possible ministre d'Economia, qualsevol rescat comportarà condicions polítiques. González Páramo creu, però, que les autoritats europees no tibaran la corda amb noves exigències, encara que, això sí, mantindran la reducció del dèficit.
Anar al contingut