Palma

Detingut un jove que volia causar una matança similar a la de Columbine a les Balears

La Policia Nacional ha detingut a Palma de Mallorca un jove de 21 anys que pretenia atemptar a la Universitat de les Balears amb 140 quilos d'explosius adquirits a través d'internet. El president Bauzá n'ha confirmat la detenció.

RedaccióActualitzat
La Policia Nacional ha detingut a Palma de Mallorca un jove de 21 anys estudiant d'electrònica que pretenia atemptar a la Universitat de les Balears amb 140 quilos d'explosius adquirits a través d'internet, imitant la massacre a l'institut de Columbine, als Estats Units, que va acabar amb la mort de 12 estudiants i un professor.

Tot i que en la matança als Estats Units, el 20 d'abril del 1999, els dos estudiants de 17 i 18 anys van utilitzar armes de foc, el detingut volia provocar una tragèdia semblant amb els explosius i després, suïcidar-se, com els seus predecessors.

La detenció es va fer aquest dimecres al matí just quan el detingut va rebre els 140 quilos d'explosius, 125 dels quals eren amoni nitrat amb nitrogen, molt semblants als explosius amonal i amosal. També havia comprat rossinyols per manipular els tubs i forçar panys, tant de la universitat com d'establiments d'armes, que ja havia localitzat.

El president balear, José Ramón Bauzá, n'ha confirmat la detenció i s'ha felicitat per una investigació portada a terme durant diversos mesos que s'ha fet "amb una gran eficiència i de manera discreta".

Les seves intencions, en un diari personal

En un diari personal, el detingut manifestava el seu odi cap a la societat, sobretot als estudiants universitaris. També assegurava que havia decidit col·locar bombes plenes de metralla a tot el recinte universitari.

La investigació policial va començar ara fa cinc mesos, quan la policia va detectar a través de la xarxa comentaris a favor de la matança de Columbine. El detingut a les Balears considerava els autors de la massacre als Estats Units els seus "ídols" i assegurava que compartia amb ells els mateixos gustos musicals, la seva afició per les armes, la indumentària i fins i tot el seu aïllament social i marginació a l'escola.

Va optar pels explosius després de no poder obtenir armes

Durant l'operatiu, batejat amb el nom de Columbainero, el detingut va intentar diverses vegades adquirir de manera il·legal diverses armes. Com que no se'n va sortir, va demanar el permís d'armes, però tampoc l'hi van donar. Va ser aleshores quan va decidir comprar grans quantitats de substàncies explosives i químiques i fabricar-se ell mateix els explosius. I és que, segons explicava en el seu blog, sabia perfectament com fabricar explosius.

Havia aconseguit 7.000 euros jugant a pòquer

El detingut és Juan Manuel M. S., que feia poc més d'un mes que s'havia traslladat a viure al centre de Palma. Poca gent el coneixia i amb prou feines havia intercanviat algunes paraules amb un veí. Se sap que es passava el dia davant l'ordinador i que havia aconseguit 7.000 euros jugant a partides de pòquer online.

El noi no havia tret prou nota com per accedir a la universitat i estudiava un mòdul d'administració i direcció d'empresa. També havia estudiat electrònica, per això tenia coneixements per fabricar artefactes.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut