Ple del Parlament Europeu
Ple del Parlament Europeu
Brussel·les

Verds i Liberals europeus veuen en les paraules de Vidal-Quadras "els dies més foscos del segle XX"

Els liberals veuen en la petició d'Alejo Vidal-Quadras al govern espanyol que anés "preparant un general de brigada de la Guàrdia Civil" perquè prengués el "poder dels Mossos" "els dies més foscos del segle XX". Els verds les han qualificat d'"escandaloses" i demanen a l'Eurocambra que prengui mesures.

RedaccióActualitzat
Les declaracions del vicepresident del Parlament Europeu, Alejo Vidal-Quadras, en les que demanava l'enviament de la Guàrdia Civil a Catalunya si es convoca un referèndum independentista, han tornat a generar reaccions. Vidal-Quadras va enviar una nota a tots els eurodiputats reiterant les seves declaracions i afirmant que "l'ofensiva separatista no té res de pacífica ni de democràtica".

El líder del grup liberal en l'Eurocambra, el belga Guy Verhofstadt, ha condemnat aquest dijous les declaracions de l'eurodiputat del PP, al·legant que li recorden "els dies més foscos del segle XX". "Al citar la possibilitat de repressió violenta contra una part de la població, aquestes paraules entren en la mateixa categoria que les actuacions indefensables dels règims de la primavera àrab que han intentat reprimir la voluntat dels ciutadans mitjançant la força", ha dit Verhofstadt en un comunicat.

"Aquest tipus de declaracions imprudents soscaven tot allò pel que han lluitat els demòcrates en els últims 60 anys i no tenen cabuda en la vida política d'avui", ha prosseguit. És més, segons Verhofstadt, les paraules de Vidal-Quadras pertanyen "al passat i estan fora de lloc a la UE d'avui".

Els Verds europeus han qualificat "d'escandaloses" les paraules de l'eurodiputat del PP. Els presidents d'aquest grup, Daniel Cohn-Bendit i Rebecca Harms, han demanat que es discuteixi formalment a la conferència de presidents, òrgan equivalent a la junta de portaveus del Congrés dels Diputats.

El president del Parlament Europeu, l'alemany Martin Schulz, va dir que havia rebut 40.000 cartes de ciutadans molestos amb les declaracions de Vidal-Quadras sobre Catalunya. Schulz va descartar aplicar cap mesura disciplinària al vicepresident i va instar els electors catalans a valorar el seu comportament i les seves declaracions a les urnes.

Daniel Cohn-Bendit i Rebecca Hams qüestionen, en una carta dirigida al president de l'Eurocambra, la seva decisió de no aplicar mesures disciplinàries contra Vidal-Quadras. "En tant que membre i vicepresident del Parlament Europeu, queda clar que qualsevol declaració pública del senyor Vidal-Quadras no pot despatxar-se simplement como una opinió personal expressada en un context polític nacional". I és que Martin Schulz va argumentar que no aplicaria cap correctiu a Vidal-Quadras perquè les seves declaracions eren una opinió personal.
Anar al contingut