Estelades a la manifestació per la independència (Foto: Reuters)
Estelades a la manifestació per la independència (Foto: Reuters)
Madrid

El govern espanyol demana a Brussel·les que parli amb una sola veu sobre el futur d'una possible Catalunya independent

El govern espanyol ha demanat a la Comissió Europea (CE) que parli amb una sola veu davant la possible independència de Catalunya i l'opció que un territori d'Espanya pugui ingressar a la Unió Europea (UE) si es declara independent, segons informa l'agència Europa Press.

RedaccióActualitzat
El govern espanyol ha demanat a la Comissió Europea (CE) que parli amb una sola veu davant la possible independència de Catalunya i l'opció que un territori d'Espanya pugui ingressar a la Unió Europea (UE) si es declara independent, segons informa l'agència Europa Press.

En un escrit formal adreçat recentment a la seva cúpula, Espanya sol·licita a l'executiu comunitari que tots els seus membres expliquin la posició de Brussel·les en aquest assumpte "de conformitat amb els tractats".

La CE ha donat resposta des de fa anys a la pregunta de si una regió que s'escindís d'un Estat membre seguiria pertanyent a la UE o no. En resposta a una pregunta formulada per un eurodiputat britànic el 2004, Brussel·les va aclarir que "una regió independent nova es convertiria, pel fet de la seva independència, en un país tercer respecte de la Unió i els tractats no s'aplicarien al seu territori des del dia de la seva independència".

Per tant, si volgués formar part de la UE, hauria de presentar una sol·licitud d'adhesió que hauria de ser acceptada per unanimitat pel Consell Europeu, que reuneix als caps d'Estat i de Govern de cada Estat membre, és a dir, que qualsevol país membre li podria vetar l'ingrés.

Una entrevista al 'Diario de Sevilla', la vicepresidenta de la Comissió i responsable de Justícia, Drets Fonamentals i Ciutadania, la luxemburguesa Viviane Reding, va assegurar que "la legislació internacional no diu res que s'assembli" al fet que un nou estat resultant d'un altre estat matriu hagi d'abandonar tots els organismes internacionals si es declara independent. Les seves paraules les van recollir altres mitjans de comunicació, que van interpretar unànimement que Reding volia dir que Catalunya no hauria de deixar la UE si es declarés independent.

El govern espanyol, per la seva banda, ho té clar i afirma que la UE no acceptarà una hipotètica secessió de cap dels seus territoris que no hagi estat decidida pel conjunt del poble espanyol. Basa el seu convenciment en l'article 4.2 del Tractat de la UE, segons el qual, sosté l'executiu, només seria legal una secessió pactada amb Espanya i l'actual Constitució impedeix la independència unilateral d'una part de la nació, perquè la sobirania d'Espanya correspon al conjunt del poble espanyol.

Fins i tot quan arribés el cas que una part de l'actual territori d'Espanya se separés de la resta de forma pactada -perquè hagués canviat la Constitució, per exemple- el nou estat no estaria automàticament dins de la UE, sinó que hauria d'iniciar un procés d'adhesió que només conclouria quan els membres de la Unió estiguessin unànimement a favor del seu ingrés. En concret, l'article 4.2 del Tractat de la Unió assenyala que aquesta respectarà la identitat nacional dels estats membres, identitat "inherent a les estructures fonamentals polítiques i constitucionals d'aquests, també pel que fa a l'autonomia local i regional". També diu que "respectarà les funcions essencials de l'estat, especialment les que tenen per objecte garantir la seva integritat territorial, mantenir l'ordre públic i salvaguardar la seguretat nacional".

El govern espanyol explica que aquest article és el que es coneix en dret com norma de remissió, és a dir, incorpora el que l'ordenament nacional de cada estat membre determina. Això vol dir que en els estats membres on càpiga una secessió pactada, aquesta serà legal, però en els que no, es tractaria d'una independència il·legal.

La Constitució espanyola, en l'article 1.2, estableix que "la sobirania nacional resideix en el poble espanyol" i en l'article 2 diu que la Constitució "es fonamenta en la indissoluble unitat de la nació espanyola". Per tant, el govern espanyol sosté que una secessió unilateral de Catalunya o d'un altre territori seria absolutament contrària a la Constitució, de manera que també seria contrària a l'ordenament europeu.
Anar al contingut