Àngels Guiteras, de la Taula del Tercer Sector, i Artur Mas, en una imatge d'arxiu
Àngels Guiteras, de la Taula del Tercer Sector, i Artur Mas, en una imatge d'arxiu de l'acte del Dia de la Pobresa (Foto: ACN)
Madrid

La Generalitat rep 568 milions del fons de liquiditat autonòmic i saldarà deutes entre avui i demà

Els diners serviran per pagar entitats i consorcis sanitaris, educatius i socials, segons fonts del Departament d'Economia. Els diners s'hauran de tornar a partir del 2014, en un termini de 10 anys i amb un interès per sota del 6%.

RedaccióActualitzat
La Generalitat ha rebut els 568 milions d'euros del fons de liquiditat autonòmic (FLA) que reclamava per atendre despeses corrents i, entre avui i demà, saldarà els seus deutes amb entitats i consorcis sanitaris, educatius i socials, segons fonts del Departament d'Economia. Catalunya deu uns 400 milions per concerts corresponents al mes de juliol i diversos centenars de milions d'euros corresponents a setembre, i ara podrà saldar deutes amb els proveïdors amb els diners que li han arribat aquest dimarts, mentre que intentarà anar regularitzant al més aviat possible els deutes que encara quedin pendents, segons aquestes fonts.

D'altra banda, la Generalitat ja ha rebut 471 milions més per fer front a venciments de deute públic, segons ha confirmat el Departament d'Economia de la Generalitat.

La transferència ha arribat a Catalunya després que el secretari d'Estat d'Administracions Públiques, Antonio Beteta, va assegurar que Hisenda havia donat aquest dilluns llum verda a la transferència del fons de liquiditat autonòmic a Catalunya.

El retard en la recepció d'aquest fons va obligar la Generalitat, divendres passat, dia 5, a endarrerir el pagament de concerts sanitaris, educatius i socials, com ja va passar al juliol.

Ara, un cop fet aquest pagament, Catalunya ha rebut ja 1.039 dels 5.023 milions demanats al fons de rescat per a les autonomies. La Generalitat haurà de tornar els diners a l'Estat a partir del 2014, en un termini de deu anys i amb un interès per sota del 6%.

Divendres passat es va formalitzar el crèdit, de manera que "el 9 d'octubre se'n desemborsarà el primer tram", ha explicat Beteta. A l'espera de rebre aquests diners, la Generalitat s'ha vist obligada a ajornar novament els pagaments dels concerts, com ja li va passar al juliol.

El responsable d'Administracions Públiques també ha anunciat que convocarà les comunitats autònomes perquè expliquin el grau de compliment i execució dels plans per reduir el dèficit públic i adoptin noves mesures, si calen, per complir els objectius. Beteta, però, no ha concretat la data d'aquesta trobada.


Anar al contingut