Amposta

El Departament d'Agricultura parla de possible sabotatge en una nova plaga de cargol poma al marge dret de l'Ebre

Els Mossos d'Esquadra i els Agents Rurals han obert una investigació per saber els detalls d'una plaga de cargol poma estesa en diversos punts, "sense connexió entre ells", als arrossars del delta de l'Ebre.

RedaccióActualitzat
Els Mossos d'Esquadra i els Agents Rurals obren una investigació per un possible cas de plaga no controlada del cargol poma al delta de l'Ebre. El Departament d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya ha presentat una denúncia, ja que tot apunta que es tracta d'un cas de sabotatge amb la introducció premeditada d'aquest cargol al marge dret del riu Ebre.

Les sospites que es tracta d'un acte "premeditat i voluntari" d'introducció de la plaga es funden en el fet que s'ha detectat la presència d'individus d'aquesta espècie invasora en vuit punts diferents del marge dret del riu simultàniament i "sense connexió entre ells". El Departament d'Agricultura ha convocat una roda de premsa per demà on donarà a conèixer els detalls de l'incident.

Aquest mol·lusc ha causat ja nombrosos maldecaps als agricultors de les terres de l'Ebre, especialment  en les plagues de l'any 2009 i les d'aquest darrer mes de juny. Les noves plagues es concentren, sobretot, al llarg del canal marítim de Carles III, entre Amposta i Sant Carles de la Ràpita, al marge dret de l'Ebre. Al marge esquerre, on es va trobar per primera vegada el cargol poma, la plaga ja ha colonitzat gairebé 1.000 hectàrees.

El problema és de gran envergadura i afecta també negativament l'ecosistema de la zona. Una població significativa d'aquesta espècie pot suposar un eventual desplaçament d'altres espècies aquàtiques existents al seu entorn, tant de flora com de fauma. El perill és que trenqui l'equilibri ecològic d'algunes localitzacions concretes.

Unió de Pagesos ha lamentat en diverses ocasions que no s'incrementessin els mitjans econòmics i humans per eradicar la plaga. Tot i així, en els últims dos anys el govern ha invertit més de dos milions d'euros per fer-hi front. El Departament d'Agricultura i la Comunitat de Regants del marge dret de l'Ebre han començat a actuar contra els nous focus de cargol poma detectats i ampliaran la vigilància en aquestes zones.
Anar al contingut