Barcelona

El retard en el pagament del fons de liquiditat costa 24 milions a la Generalitat

Els nou dies que el govern de Rajoy s'ha endarrerit a l'hora de pagar els diners del FLA costaran a Catalunya una multa de 24 milions en concepte d'impagaments de quotes a la Seguerat Social. El govern ha anunciat que ho recorrerà.

RedaccióActualitzat
El retard del govern espanyol en el pagament del fons de liquiditat autonòmic a Catalunya comportarà una multa de 24 milions d'euros a la Generalitat. Així ho ha explicat el portaveu del govern, Francesc Homs, en roda de premsa després del Consell Executiu quan ha explicat que, a causa d'aquest endarreriment de l'executiu Rajoy a fer efectius els diners sol·licitats, "s'ha generat un recàrrec de 24 milions d'euros" en concepte d'impagaments de quotes a la Seguretat Social.

"Aquest govern espanyol que ens deu centenars de milions i que incompleix la disposició addicional tercera resulta que si et retardes nou dies en el pagament de les cotitzacions de la Seguretat Social t'apliquen un recàrrec del 20%, que vol dir 24 milions d'euros de multa", ha denunciat Francesc Homs.

El portaveu del govern ha avançat que recorrerà aquesta multa després de considerar que "no té ni cap ni peus".

Preguntat sobre si es podia interpretar aquest retard com una mesura de pressió a la Generalitat per fer-li veure la seva dependència d'Espanya, Homs ha dit que està convençut que el govern Rajoy no ha barrejat les tensions de tresoreria amb l'auge independentista a Catalunya.

"Si usessin això com a represàlia estarien prevaricant", ha indicat Homs, que ha explicat que no poden endarrerir uns recursos expressament per un tema que no hi té res a veure, com és el debat sobre la independència de Catalunya.

"Estic convençut que no ho fan per això, ho deuen fer perquè, com a tot arreu, hi ha dificultats. Però aquestes raons duen a situacions absurdes i exagerades", ha conclòs tornant a recordar la multa que se'ls ha imposat.

Finalment, el dia que la Generalitat ha rebut els 568 milions del fons de liquiditat autonòmic, Homs ha confirmat que la Generalitat els haurà de tornar a un tipus d'interès del 6%. Francesc Homs no ha volgut entrar a debatre sobre si era just, i després de recordar que els bons patriòtics sortien més cars, ha dit: "Això no és regalat però són les condicions que s'han pogut establir".

El portaveu del govern, Francesc Homs, també ha demanat més respecte a Mariano Rajoy després que va qualificar de "disbarat colossal" i de "torpede en la línia de flotació del futur del benestar" les reivindicacions independentistes a Catalunya.

"Poden resultar ofensives, li demanaria una mica més de respecte al president espanyol", ha dit Homs, "no tant per als polítics i el govern de Catalunya si no vol, perquè això ja va amb el sou, sinó per als milers i milers de ciutadans de Catalunya que mereixen ser tractats d'una altra manera", ha afegit.

I una mica més tard, ha indicat que, de fet, de "torpedes en la línia de flotació del benestar dels ciutadans" se'n podien trobar molts exemples en els pressupostos de l'Estat del mateix govern espanyol. Mentre Rajoy insisteix en el discurs de la por, Homs ha tornat a usar la mateixa fórmula per respondre a Madrid que va usar fa poc quan va considerar que "el que de debò feien por" eren els pressupostos de l'Estat i no el tomb independentista dels darrers dies a Catalunya.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut