Pantà de Pena. Autor: Francisco Murria
Pantà de Pena. Autor: Francisco Murria

Les reserves d'aigua a Catalunya cauen per sota del 60%

Actualitzat
La manca de precipitacions dels darrers mesos agreuja la situació de les reserves a Catalunya, que cauen per sota del 60%, 10 punts menys que l'any passat. Cal remuntar-se fins a la primavera i el novembre del 2011 per trobar els últims mesos plujosos.

Els embassaments també noten aquesta manca de pluges amb unes aportacions minses durant els darrers mesos. Si tenim en compte tots els embassaments catalans, l'estat actual de les reserves d'aigua és del 54%, quasi un 10% menys que l'any 2011.
Tot i aquesta situació, si fem la comparativa amb la mitjana dels últims 10 anys, trobem que les reserves actuals són molt similars, amb valors lleugerament superiors als 50%. Si mirem la gràfica de tot l'any, es veu com la caiguda de les reserves durant els darrers mesos és més accentuada fins a acostar-nos als mínims de la mitjana dels 10 anys.

Catalunya està dividida en dues grans conques: la de l'Ebre, amb el Segre, les Nogueres i part baixa de l'Ebre, i la resta del país inclosa dins les conques internes de Catalunya.
Precisament són les conques internes de Catalunya les que pateixen més la manca de pluja i ara es troben un 20% per sota de reserva d'aigua del 2011, i un 3% menys de la mitjana dels darrers 10 anys.

La sortida de l'estiu coincideix amb els mínims nivells anuals de les reserves d'aigua a Catalunya. L'1 d'octubre, coincidint amb aquest mínim anual, comença l'any hidrològic. És a partir d'aquí que les pluges de la tardor fan remuntar els nivells de les reserves. Esperem que les pluges d'aquesta tardor siguin com a mínimes les normals per aquestes dates per no patir futures actuacions de sequera.





Anar al contingut