Robert Lefkowitz i Brian Kobilka obtenen el premi Nobel de Química 2012. (Foto:EFE)
Copenhaguen

Lefkowitz i Kobilka obtenen el Nobel de Química 2012 pels estudis sobre les proteïnes G i els seus receptors

Els científics nord-americans Robert Lefkowitz i Brian Kobilka han obtingut el Premi Nobel de Química 2012 per les investigacions sobre les proteïnes G i els receptors que permeten que les cèl·lules s'adaptin a situacions noves. Aquestes investigacions permetran la producció de nous medicaments.

RedaccióActualitzat
La Reial Acadèmia de Ciències de Suècia ha anunciat que els científics nord-americans Robert Lefkowitz i Brian Kobilka han obtingut el Premi Nobel de Química 2012. El comitè del premi vol reconèixer així les investigacions dels dos químics sobre les proteïnes G i els receptors que permeten que les cèl·lules s'adaptin a situacions noves. Aquestes investigacions permetran la producció de nous medicaments.

L'Acadèmia argumenta que Lefkowitz i Kobilka han aconseguit "descobriments revolucionaris que revelen el funcionament intern d'una important família de receptors: els receptors acoblats a proteïnes G", i afegeix que "aquests petits receptors permeten" a cada cèl·lula "sentir el seu ambient" i que això els facilita "adaptar-se a noves situacions".

La resolució apunta que "aproximadament el 50% de tots els medicaments aconsegueixen el seu efecte a través dels receptors acoblats a proteïnes G" i afegeix que la descripció del seu "funcionament intern" permetrà fer grans avanços en aquest àmbit.

Lefkowitz treballa a l'Institut Medic Howard Hughes i al Centre Medic Universitari Duke, de Durham, als Estats Units. Kobilka desenvolupa la seva tasca professional a l'Escola Universitària de Medicina de Stanford, també als EUA.



Anar al contingut