La bandera de la UE i les dels països que la integren.
La bandera de la UE i les dels països que la integren.
Oslo

La Unió Europea rep el Premi Nobel de la Pau per la integració dels països del Vell Continent

El comitè d'Oslo ha premiat el projecte d'integració d'Europa, nascut fa 55 anys, amb l'objectiu d'evitar més guerres. El guardó s'ha aprovat per unanimitat.

RedaccióActualitzat
La Unió Europea és Premi Nobel de la Pau. El comitè d'Oslo ha guardonat el projecte d'integració d'Europa, nascut fa 55 anys, amb l'objectiu d'evitar més guerres. El premi s'ha aprovat per unanimitat.

El comitè Nobel considera que el projecte, fundat en el Tractat de Roma, ha contribuït a estabilitzar el continent després de dues guerres mundials. El jurat destaca "l'avanç de la pau i la reconciliació" a Europa, així com l'establiment de "la democràcia i els drets humans" al Vell Continent.

Un premi de gairebé un milíó d'euros

El premi està dotat amb vuit milions de corones sueques, uns 923.000 euros. Aquesta xifra és un 20% inferior a la de l'any passat. Paradoxalment, Noruega, país amfitrió dels premis Nobel, no és membre de la Unió Europa.

La Unió Europea ja ha estat nominada en edicions anteriors com a exemple de projecte de pau exitós, però mai no havia guanyat.

El lliurament dels Nobel es fa, d'acord amb la tradició, en dues cerimònies paral·leles, a Oslo per al de la Pau i a Estocolm per a la resta de premis, el dia 10 de desembre, coincidint amb l'aniversari de la mort d'Alfred Nobel.
Anar al contingut