Barcelona

Un dels incendis del 94 al Bages i al Berguedà, el més gran de Catalunya, arriba a judici

L'incendi més devastador que hi ha hagut mai a Catalunya, el que l'estiu del 1994 va provocar cinc morts i va cremar 45.000 hectàrees al centre del país, ha arribat a judici. Un front va començar a Sant Mateu de Bages, al Bages, i l'altre a Gargallà, al Berguedà, però només s'ha trobat un presumpte responsable d'aquest punt. És el cap de manteniment de Fecsa-Endesa a la zona. Els afectats pel foc demanen a l'empresa 36 milions d'euros en concepte d'indemnitzacions, però l'elèctrica rebutja qualsevol responsabilitat en l'incendi. En la compareixença inicial, l'únic imputat ha insistit que la línia estava en perfecte estat.

Actualitzat

Al Berguedà hi ha unanimitat sobre el fet que el gran incendi que va arrasar la comarca l'any 1994 va començar sota la línia elèctrica al costat del nucli de Gargallà. L'exalcalde de Montmajor, Miquel Boixadera, ha explicat que "tota la gent del poble va veure com queia el foc de les línies".

L'advocat dels afectats, Joan Bofarull, considera que durant el judici "quedarà acreditat que va ser una negligència molt gran i molt greu per part de Fecsa i de les persones que estan acusades. Si haguessin previst tot això i haguessin tingut les línies en condicions no estaríem parlant d'aquest incendi".

Els afectats demanen 36 milions d'euros en indemnitzacions a Fecsa-Endesa, que nega qualsevol responsabilitat en l'incendi. En la primera sessió del judici l'empresa ha insistit en aquesta tesi. Ho ha fet el treballador imputat, que era el cap de manteniment de la línia. Diu que la instal·lació estava en perfecte estat i que mai no van rebre cap queixa ni van tenir notícia de cap incidència per part dels veïns i institucions de la zona.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut