L'empresaria Alicia Koplowitz
La SICAV participada per Alicia Koplowitz és la que més patrimoni gestiona.
Barcelona

Els milionaris espanyols han vist augmentar la seva fortuna en plena època de crisi fins a un 50%

Tot i la crisi, els milionaris espanyols no han vist com les seves fortunes disminueixen. Al contrari, augmenten, en alguns casos fins a un 50%, en gran part gràcies a les societats d'inversió, que tributen a l'1%.

RedaccióActualitzat
La crisi prova als milionaris espanyols. Segons publica l'Institut d'Estadística (INE), les grans fortunes de l'estat no han vist com les seves fortunes disminuïen en els últims anys de recessió. Al contrari, han augmentat, en gran part gràcies a les societats d'inversió, les conegudes SICAV.

Les dades de l'INE sobre les societats d'inversió demostren que en alguns casos el patrimoni ha crescut fins a un 50%. Tot i que el volum global de les SICAV ha baixat un 8% -ara gestionen més de 23.000 milions d'euros- les de grans fortunes són les que han crescut més.

Aquestes cinc societats gestionen uns 1.800 milions d'euros, 200 més que fa dos anys. La més gran és Morinvest, gestionada per BBVA i en la qual participa l'empresària Alicia Koplowitz. Des del 2010 ha guanyat 70 milions fins als 511 actuals.

La segona, Allocation, vinculada a la família propietària de Ferrovial, ha crescut amb nou milions. Ara té un patrimoni de 398 milions. La SICAV en què participa Rosalía Mera, fundadora juntament amb Amancio Ortega del gegant tèxtil Inditex, és la tercera per patrimoni, amb 341 milions d'euros, gairebé un 7% més que el juny del 2010.

Tot i aquestes xifres, les SICAV de les grans fortunes no són les més rendibles. N'hi ha que han aconseguit rendiments de fins al 49%. És el cas de Wana Inversions, de la gestora de Barclays.

En conjunt, les societats d'inversió espanyoles han tingut una revalorització del 0,19% aquest any. Una xifra que pot semblar petita, però que contrasta en positiu amb l'11% que ha perdut l'IBEX 35.

Què són les SICAV?

Són Societats d'Inversió de Capital Variable. El seu atractiu rau en el favorable tracte fiscal que reben, ja que tributen a l'1% en l'impost de societats, respecte del 30% a què tributen les grans empreses i el 25% per a les pimes. Quan l'inversor decideix treure els diners de la SICAV, ha de pagar entre un 19 i un 21%. Però si treu menys diners dels que hi va invertir, s'estalvia aquests impostos. Com a requisits, cal que hi hagi més de 100 socis que aportin un capital inicial de 2,4 milions d'euros.
Anar al contingut