Barcelona

Artur Mas: "El conflicte l'haurem d'internacionalitzar si no ens deixen fer la consulta"

Artur Mas ho ha dit en declaracions a "Els matins" després de ser proclamat oficialment candidat de Convergència i Unió a la reelecció de la presidència de la Generalitat.

Victòria MiróActualitzat
El president de la Generalitat i candidat de CiU a la reelecció, Artur Mas, ha reiterat que l'eix del programa electoral serà la celebració d'una consulta en els pròxims quatre anys i ha avançat que si guanya les eleccions "negociarem els termes de la consulta amb l'Estat quan es constitueixi el nou Parlament". En declaracions a "Els matins" de TV3, Mas ha expressat la seva voluntat d'acordar amb el govern espanyol la celebració d'aquest referèndum i, en aquest sentit, ha recordat que el primer ministre britànic, David Cameron, i el seu homòleg escocès, Alex Salmond, s'han assegut a negociar els termes per fer un referèndum sobre l'autodeterminació d'Escòcia. Mas, però, ha avisat que "si no ens deixen fer una consulta haurem d'internacionalitzar el conflicte".

Pel que fa als passos a seguir, el president ha dit que el primer que s'hauria de fer és aprovar la llei catalana de consultes i que, si el Tribunal Constitucional s'hi oposa, s'haurà de buscar empara internacional, concretament als tribunals europeus.

A la UE, de totes totes

El president ha explicat que ell no parla d'independència perquè és una paraula que no ajuda a explicar el procés català a Europa i perquè, en el context de la UE actual, ja no té el sentit que tenia abans. Segons ell, una Catalunya dins d'Europa i de l'euro ara ja no tindria una independència total. "Si no estaríem parlant de ser un bolet aïllat", ha dit remarcant que no es tracta d'una "independència a la clàssica". A més, ha apuntat que es podrien compartir estructures de Defensa amb l'Estat espanyol.

Mas, que ha tornat a defensar la seva idea d'una Catalunya dins dels "Estats Units d'Europa", ha insistit que no cal témer per quedar fora d'Europa, perquè, segons ha dit, "atempta contra el sentit comú" deixar fora un Estat que ja en forma part i que compleix tots els tractats.

Sobre la majoria absoluta

Després de ser proclamat oficialment candidat de Convergència i Unió aquest cap de setmana, Mas s'ha mostrat cautelós a l'hora de demanar obertament una majoria absoluta. Amb tot, ha argumentat que com a candidat ell creu que seria convenient tenir-la per dues raons: "Perquè a Madrid n'hi ha una", i ell cada dia s'ha d'enfrontar al govern espanyol per diversos assumptes jugant amb aquest desavantatge, i perquè reforçaria la imatge d'unitat de cara a Brussel·les i "llançaria la imatge que aquesta gent van units".

Pacte fiscal enterrat

Pel president català, si el govern espanyol ofereix ara el pacte fiscal no serà a canvi d'aturar el procés per consultar el poble català. Mas ha declarat que, a hores d'ara, encara que el PP els oferís de negociar el pacte fiscal no aturaria el procés encetat per celebrar la consulta sobre l'autodeterminació de Catalunya. "Si se'l creien, caldria haver-lo abordat d'una altra manera", ha dit el president, que ha considerat que "ara ja no és suficient" i que, en aquest cas hipotètic, ell s'asseuria a negociar però que "la consulta hi haurà de ser".

Més endavant, però, en un missatge implícit al govern espanyol, ha indicat que si durant el procés de dotar-se d'instruments d'Estat Madrid els concedís el pacte fiscal potser el que sí que canviaria seria el resultat de la consulta.

Lamenta "certes actituds no del tot democràtiques"


El president ha denunciat que hi ha algunes actituds cap a Catalunya que ha considerat poc democràtiques i impròpies d'un tarannà plenament democràtic i pacífic. "Algunes reaccions de l'estat espanyol en aquest moment, dic algunes, no són precisament les que correspondrien a un tarannà plenament democràtic, plenament pacífic", ha declarat durant l'ofrena floral a la tomba del president afusellat Lluís Companys.

Allà, ha reclamat que no "s'esquerdi" la democràcia només per trobar-se davant d'un procés desconegut, en referència a l'encetat per fer un referèndum sobre l'autodeterminació de Catalunya.

"No esquerdem la democràcia només perquè ens trobem davant d'un procés desconegut", ha continuat Mas, que ha confiat que les reaccions al procés obert siguin contingudes, europees i basades en el respecte i la convivència".

El president de la Generalitat ha esgrimit que, en el context "històric" actual, una de les millors coses que s'han de fer és homenatjar totes les generacions que durant anys han lluitat per la llibertat de Catalunya i el seu autogovern i plenitud nacional.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut