Barcelona

El Tribunal Suprem anul·la la sentència de 19 anys de presó a diversos membres del clan dels Jodorovich

El tribunal considera que la policia va vulnerar el dret constitucional al secret de les comunicacions perquè, quan es va ordenar intervenir els telèfons i fer els escorcolls domiciliaris, no es tenien dades actualitzades que justifiquessin aquestes actuacions. Absolt el clan dels delictes de tràfic de drogues i possessió d'un arsenal d'armes de guerra.

RedaccióActualitzat
El Tribunal Suprem ha anul·lat una sentència de l'Audiència de Barcelona que l'any passat va condemnar a 19 anys de presó diversos membres del clan dels Jodorovich, condemnats per tràfic de drogues i possessió d'un arsenal d'armes de guerra. El tribunal sosté que es va vulnerar el dret constitucional al secret de les comunicacions perquè, quan es va ordenar intervenir els telèfons i fer els escorcolls domiciliaris, no es tenien dades actualitzades que justifiquessin aquestes actuacions.

El Suprem acorda la nul·litat de les punxades telefòniques perquè els investigadors de la Policia Nacional primer van acudir al jutjat d'instrucció de Santa Coloma de Gramenet i, quan aquest va denegar prorrogar les escoltes perquè no s'estava trobant res, la policia va recórrer a un jutjat de Barcelona, que va rellançar el cas.

Per l'Alt Tribunal, la policia, en ocultar la instrucció del jutjat de Santa Coloma que havia desestimat prorrogar unes escoltes infructuoses, va impedir al jutjat d'instrucció 9 de Barcelona decidir les intervencions telefòniques amb "la causa de control de la naturalesa, conveniència i oportunitat". A més, el Suprem anul·la els escorcolls en els habitatges dels acusats, tot i que s'hi va trobar cocaïna, diners en efectiu i un arsenal d'armes amb diverses Kalaixnikov, pistoles, subfusells, revòlvers, escopetes, katanes i defenses elèctriques. Tot i això, manté el decomís d'aquests efectes. El tribunal entén que hi ha "connexió d'antijuricitat" entre les escoltes i els escorcolls perquè considera que la primera prova il·lícita -les punxades telefòniques- va determinar que es fessin les entrades als domicilis.

A la sentència, el jutge admet que la invalidesa d'aquestes proves "no suposa la negació absoluta del fet que pretenien acreditar, sinó la impossibilitat d'utilitzar-les per acreditar-lo en el procés". Conclou que es va vulnerar la garantia constitucional al secret de les comunicacions i al dret a la presumpció d'innocència, i estima el recurs plantejat per les defenses de qui era el principal acusat de la família Jodorovich.

Entre els condemnats ara absolts hi havia el patriarca del grup i dos dels seus fills. Una altra sentència de l'Audiència de Barcelona va condemnar el juny passat 17 membres més del clan a penes de fins a 15 anys de presó per la venda de drogues des d'un pis de la zona franca.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut