Martxelo Otamendi en una imatge d'arxiu
Martxelo Otamendi en una imatge d'arxiu
Estrasburg

Estrasburg condemna Espanya per no investigar les denúncies de tortura de Martxelo Otamendi

Otamendi va denunciar haver estat víctima de tortures durant la seva detenció incomunicada el 2003 per presumpta pertinença i col·laboració amb ETA. El tribunal europeu considera provat que l'Audiència Nacional va "romandre passiva" davant les denúncies del demandant i que les investigacions del jutge d'instrucció de Madrid que va portar el cas "no van ser prou profundes ni efectives".

RedaccióActualitzat
El Tribunal Europeu de Drets Humans ha condemnat Espanya per no haver investigat els maltractaments denunciats el 2003 per Martxelo Otamendi, que llavors era el director del diari "Egunkaria". Otamendi va denunciar haver estat víctima de tortures durant la seva detenció incomunicada per presumpta pertinença i col·laboració amb ETA, càrrecs dels quals va ser absolt el 2010.

La sala tercera del tribunal d'Estrasburg considera provat que l'Audiència Nacional va "romandre passiva" davant les denúncies del demandant i que les investigacions del jutge d'instrucció de Madrid que va portar el cas "no van ser prou profundes ni efectives". El tribunal europeu ha condemnat l'Estat a indemnitzar Otamendi amb 20.000 euros per danys morals i 4.000 per més per pagar les despeses judicials. En la sentència afegeix que els detinguts en règim d'incomunicació són "d'especial vulnerabilitat" i que per tant cal "prendre mesures de vigilància apropiades" per "evitar abusos" i "protegir la integritat física dels detinguts".

Otamendi va ser detingut el febrer del 2003 i va estar cinc dies incomunicat. Posteriorment, va assegurar haver estat víctima de trets simulats, "cops d'intimidació als genitals", amenaces de tortura amb el mètode d'asfíxia de la bossa i insults homòfobs. També va assegurar que el van obligar a adoptar postures sexuals. Durant la detenció, un metge forense el va visitar quatre vegades i va assegurar que el detingut es va negar a deixar-se examinar. Tot i això, va afirmar que no detectar senyals de violència.

Otamendi va portar el cas al tribunal europeu el 2008, després que el Constitucional rebutgés emparar-lo.

Anar al contingut