La contaminació de les megaciutats posa en risc la salut dels ciutadans

Néstor GómezActualitzat
La ràpida urbanització i l'increment de la població a les grans ciutats comportarà seriosos riscos de salut per als habitants si no es fan esforços per reduir la contaminació. Aquesta és la conclusió a què ha arribat un estudi elaborat per l'Organització Meteorològica Mundial (OMM) i el Projecte Internacional de Química Atmosfèrica Global, que avaluava l'impacte de la contaminació de les megaciutats sobre el clima i la salut.

L'estudi s'ha realitzat sobre les dades de contaminació de megaciutats d'Àfrica, Amèrica, Àsia i Europa. En el cas d'Europa, s'han pres com a referència les grans metròpolis de Londres, París, Moscou, àrea del Benelux-Rin-Ruhr, la vall del Po i la megaciutat d'Istanbul.

Més de la meitat de la població mundial viu ara en àrees urbanes i s'espera que aquesta xifra es dupliqui l'any 2050, de 3.500 a 6.500 milions. També el nombre de megaciutats, ciutats amb més de 10 milions d'habitants, augmentarà de 23 a 37 el 2025.

Les megaciutats tenen una intensa activitat humana que consumeix una enorme quantitat d'energia, a més de ser grans centres emissors de contaminants. Les seves emissions afecten els ecosistemes terrestres i aquàtics, però també produeix un impacte molt negatiu en la qualitat de l'aire i que arriba, fins i tot, a la modificació del clima.

El resultat de l'informe ha de servir a la comunitat científica per continuar investigant i als governants per prendre les millors polítiques de gestió amb la urbanització i la qualitat de l'aire.

 
Anar al contingut