ANÀLISI

Els videojocs i les eleccions americanes

Actualitzat
Que seguint els canals habituals de notícies: ràdio, televisió, internet o premsa, ens arribi el tsunami d'informació sobre les eleccions nord-americanes, es pot considerar ben normal, ja que cal decidir el vot abans del 6 de novembre. Però que estant en canals explícitament d'oci ens n'arribi campanya electoral, resulta bastant més curiós. Obama vs. Romney? "Insert coin"!

L'equip del candidat demòcrata ha traçat una estratègia que pretén arribar a tota mena de videojugadors: Des dels més avesats, havent confirmat l'aparició d'anuncis integrats en títols com "Madden NFL 13", molt exitós als EUA, com els més ocasionals, atacant els mòbils i tauletes amb una versió de l'arxipopular Tetris, que té l'honor de ser un dels més jugats de tots els temps, així com de captar un gran ventall de públic, i oferir sempre un motiu per fer-hi una nova partida. Fins i tot els qui no tenen videoconsola ni "smartphone" poden trobar-se anuncis del candidat als jocs gratuïts del web Pogo.com.

L'estratègia resulta rendible. Un estudi de Gamematrix destacava l'any 2010 que si una marca publicitada en un videojoc està correctament ubicada, pot augmentar el seu record i reconeixement fins a un 30%.

La publicitat en videojocs aporta comunicació bidireccional, i la percepció passa del consell a la persuasió. L'equip de Mitt Romney també ha anunciat publicitat als videojocs, sense haver aclarit encara quins.

D'on venim, cap on anem

Un dels èxits de la campanya d'Obama el 2008 ja va ser la manera d'usar les noves tecnologies. I no només amb les xarxes socials, sinó que va aparèixer en 18 videojocs, tot i que els europeus no ens n'assabentéssim. És sabut que en la publicitat digital es pot segmentar per regions, i fins i tot per perfils, amb les dades dels registres.

Però resulta com a mínim curiosa la relació que ha tingut l'actual president amb els videojocs. Abans de ser escollit, l'abril del 2008, Obama declarava: "Els videojocs són un dels principals motius del fracàs escolar" (...) "apagueu la televisió i apagueu els videojocs", dirigint-se als pares, en una polèmica sobre temes d'educació.

Posteriorment, uns quants assessors deurien informar-lo millor: als EUA, un de cada tres nord-americans és propietari d'una videoconsola (Sony, XBox, o Nintendo), i cal sumar-hi els usuaris de "smartphone" i "jocs socials" que, sense considerar-se'n públic, quan tenen una estona fan un "Angry Birds", o cuiden una granja a "Farmville".

L'any 2010 el president nord-americà va donar suport a un concurs de desenvolupament de videojocs amb finalitats educatives per a nens i professionals. "El nostre èxit com a nació depèn de la força que tingui Amèrica com a motor del món pel que fa a descobriment i investigació". Així molt millor.

Ens podem creure que s'ho creia quan l'any 2011, protagonitzant un dels actes de visita a la quotidianitat de la societat civil que tant l'han caracteritzat, feia públic que comprava a les seves filles un "Just Dance 3", i una expansió de "The Sims" 3 com a regal de Nadal.

Mentre uns ho pensen, altres ho fan

De fet, encara que els estrategs dels candidats a les eleccions més importants del món no haguessin tingut en compte aquest mitjà, el mitjà sí que els tenia en compte a ells.

Una obra que no té res a envejar a tants altres títols és "Vote!! The Game", dels creadors de l'exitós "Infinity Blade", per iOS. Amb un concepte caricaturesc tridimensional, aquesta proposta més que presentable no només barreja jugabilitat i sentit de l'humor, sinó que també conté una part seriosa amb enllaços a les propostes dels candidats.





Altres casos si més no curiosos poden ser "Super Obama World", versió de "Super Mario" amb Obama, Obama vs. Zombies, versió del popular "Plants vs. Zombies", o el polèmic "2011: Obama's Coup Fails", que pretenia simular-li un cop d'estat al president.

Aposta o camí

Vistos els resultats, la pregunta pot ser si aquesta tendència és una evolució o un fruit del moment. I la resposta la tindrà el temps, que sempre pot ajudar-se d'aquella frase de Contuci que diu "Diguem i oblidaré; mostra'm i recordaré; involucra'm i entendré".

Anar al contingut