Un carpa en un estany
La famosa carpa Juanita, que bevia d'un porró, hauria tingut problemes a Ohio. Una carpa en un estany (Foto: Viquipèdia)
Barcelona

Lleis absurdes al món: realitats, mites i com es formen

Una campanya britànica contra una llei que prohibeix insultar recorda que el món és ple de lleis absurdes. En recollim algunes, desmentim mites i expliquem com es formen.

Felip GordilloActualitzat
Rowan Atkinson ha posat cara a una iniciativa per abolir una llei britànica que proscriu els insults. "Mr. Bean" s'ha sumat a les veus que protesten contra una llei que consideren un atac a la llibertat d'expressió.

La llei, del 1986, prohibeix les "paraules, els comportaments i els signes amenaçants, abusius o insultants". Pot semblar increïble, però el 2005 van detenir un estudiant d'Oxford per dir-li a un agent de policia: "El seu cavall és gai".

Aquesta campanya britànica recorda que encara hi ha moltes lleis absurdes al món. Una simple cerca per internet ho confirma. Però quines d'aquestes són veritat? Aquí en recollim algunes de comprovades:

- Al Regne Unit, és il·legal morir-se al Parlament.
- A Nova Orleans està prohibit maleir o insultar un bomber mentre està fent la seva feina.
- A l'estat de Washington, un motorista amb "intencions criminals" s'ha d'aturar al límits de la ciutat i trucar al cap de policia abans d'entrar-hi.
- A Eureka, Nevada, és il·legal que els homes amb bigoti facin petons a una dona.
- Posar un segell de la reina britànica cap per avall es considera un acte de traïció al Regne Unit.
- A Liverpool és il·legal que les dones facin top-less, excepte si és una venedora d'una botiga de peixos tropicals.
- A Ohio és il·legal tenir com a mascota un peix borratxo.
- A Nova York, la llei electoral prohibeix fer campanya nu.

Hi ha lleis que són absurdes, però considerades:

- A Escòcia, és obligatori deixar anar al lavabo de casa a qualsevol persona que ho demani.
- Al Regne Unit, una embarassada pot fer pipi a qualsevol lloc, fins i tot en un casc de policia.

N'hi ha algunes que, simplement, són anacròniques, però que en el seu moment podien tenir sentit:

- Si apareix una balena morta a les costes britàniques, el cap passa automàticament a ser propietat del rei, i la cua, de la reina.
- No es pot entrar al Parlament britànic amb armadura.
- A la ciutat de York està permès matar un escocès dins de les muralles sempre que porti arc i fletxa.

Altres, directament demostren problemes més greus que una llei absurda:

- A Indonèsia, la pena per masturbar-se és la decapitació.
- A Bahrain, un metge només pot examinar els genitals d'una dona en el reflex d'un mirall.
- A Florida, una dona soltera pot ser empresonada per saltar en paracaigudes en diumenge.
- A Vermont, les dones necessiten el permís del seu marit per fer servir dentadura postissa.
- A l'Aràbia Saudita, les dones no poden conduir.

Mites i falsedats

Les lleis absurdes són un tema recurrent a internet. Cadenes de correus i pàgines web recullen moltes legislacions suposadament reals que fan riure. Però no totes han estat comprovades. Sovint es tracta d'exageracions o interpretacions parcials.

A Califòrnia, per exemple, estan prohibits els banys públics... però només els que animen la pràctica del sexe, per tal de prevenir el contagi de la sida. Els detalls són importants.

Hi ha llocs que es dediquen a verificar aquestes lleis. És el cas de Real Strange Laws, que les comprova una per una. Al Regne Unit, el diari "The Telegraph" es va encarregar de fer el recull de la legislació britànica més inútil.

Com poden ser tan absurdes?

I les que són autèntiques? Com pot ser que s'hagin fet lleis tan absurdes? La majoria són fruit d'altres èpoques i sense el filtre d'aquell moment són difícils d'entendre.

Per exemple, a Arizona està prohibit caçar camells. La llei sembla absurda perquè a Arizona no hi ha camells, però a mitjans del segle XIX l'exèrcit nord-americà va fer proves per fer-los servir com a animal militar. El resultat: hi havia una època en què sí que hi va haver camells a Arizona.

Hi ha altres lleis absurdes que provenen d'una mentalitat superada, especialment pel que fa al paper de la dona i la sexualitat o de perjudicis religiosos. Finalment, cal tenir en compte que hi ha sistemes legislatius en què una sentència judicial pot entrar a formar part del cos de les lleis. Així, d'un cas particular es passa a la generalització, i d'aquí, a una llei absurda.
Anar al contingut