Feijóo en un moment de la roda de premsa de valoració de la seva victòria electoral.
Alberto Núñez Feijóo ha valorat en una roda de premsa sense preguntes la seva victòria electoral.
Santiago de Compostel·la

Feijóo amplia la majoria absoluta a Galícia i dóna un baló d'oxigen a Rajoy

El PP revalida la victòria a Galícia i augmenta la seva hegemonia amb 41 escons, 3 més dels que tenia. Els socialistes perden 7 representants, però es mantenen com a segona força. El BNG, en canvi, perd 5 dels 12 diputats actuals i cedeix la tercera força a la formació de Beiras, que irromp amb força al Parlament gallec amb 9 escons.

Eva ClotaActualitzat
Galícia no canvia de color polític i continua lluint el blau amb què s'identifica electoralment el PP en totes les seves províncies. El popular Alberto Nuñez Feijóo tornarà a ostentar la presidència de la Xunta per majoria absoluta els pròxims quatre anys, això si abans no hi ha un altre avançament electoral.

El PP gallec no només ha revalidat la victòria. Ha anat més enllà i ha millorat la representació que tenia. Dels 38 diputats actuals, xifra que assegura la majoria absoluta, ha passat als 41 escons. Una majoria més àmplia obtinguda, però, amb menys vots – uns 170.000 menys- que el 2009.

Aquests resultats situen el PP molt a prop del seu sostre d'escons, els 43 diputats aconseguits per Manuel Fraga l'any 1993.

Feijóo ha agraït després de confirmar-se la seva victòria la confiança ciutadana i que s'hagin entès els esforços fets tant a Galícia com a Espanya per sortir de la crisi

Patacades i un quart partit en joc

Als socialistes de Pachi Vázquez aquestes eleccions els han deixat més mal parats del que estaven. Dels 25 representants actuals passarien a tenir 18 diputats. Vázquez, que ha parlat d'una necessària reflexió en el si del PSdeG davant d'aquests resultats, ha recollit gairebé 250.000 vots menys que ara fa quatre anys.

Els nacionalistes del BNG arribaven als comicis en plena crisi interna i han cedit la tercera posició de la cambra a favor de la coalició escindida que agrupa EU i ANOVA. Aquestes formacions, sota el nom d'Alternativa Galega de Esquerda i el lideratge de Xosé Manuel Beiras, han entrat amb força al Parlament gallec amb 9 representants. Han aconseguit el doble de vots que el BNG.

El Bloc Nacionalista Gallec de Francisco Jorquera queda, doncs, relegat a la quarta posició passant dels actuals 12 diputats, que ja eren el seu mínim històric, als 7 que finalment els han atorgat els comicis d'aquest diumenge.

Xosé Manuel Beiras ha rebutjat felicitar Núñez Feijóo i predit que "la derrota del PP serà segura", mentre Jorquera atribuïa la patacada electoral a la fragmentació del partit i es mostrava disposat a col·laborar.

Es dóna la circumstància que des del 1989 a la Xunta només hi havia tres grups parlamentaris representats. Ara seran quatre. Queden fora altres formacions com la UPyD de José Canedo o la Societat Civil i Democràcia del controvertit Mario Conde.

Rajoy supera el test


Més enllà de les fronteres gallegues, els resultats d'aquests comicis se seguien amb atenció als quarters generals del PP i el PSOE a Madrid. A Ferraz, segurament no han caigut gaire bé, ni aquests ni els obtinguts pel PSE de Patxi López en les eleccions a Euskadi, però a Gènova és fàcil pensar que molts han respirat alleugerits.

De fet, aquestes eleccions s'havien plantejat també com un test a la gestió del govern espanyol de la crisi i a la seva política econòmica basada en l'austeritat. Prova superada, d'acord amb els resultats, malgrat que el candidat del PP gallec ha evitat vendre excessivament la marca popular, amb el logotip del partit pràcticament desaparegut en els seus actes, ni fer tàndem amb Rajoy fins al final de la campanya.

Una avançament exitós

L'aventura de Feijóo d'avançar les eleccions, previstes inicialment pel març del 2013, malgrat tenir la majoria absoluta, li ha sortit bé.

Un avançament electoral motivat, segons el revalidat president, a favor d'Espanya. Fent coincidir les eleccions a la Xunta amb les eleccions basques, que Patxi López havia anticipat en perdre el suport del PP, Feijóo volia evitar sis mesos de període electoral que afegís "més inestabilitat" al país. En aquell moment no podia saber, però, que Catalunya també acabaria abocada a uns comicis anticipats.

Ni la crisi econòmica ni l'inici del judici pel vessament de petroli del "Prestige", aquesta setmana, ha enterbolit la victòria popular.

La participació remunta a última hora


Els gallecs han acudit a les urnes, però en menor grau del que ho van fer en els últims comicis. Dels gairebé 2,3 milions cridats a votar, han exercit el seu dret una mica més d'1,4 milions.

En percentatge, això suposa un 63,71%, un 0,7 punts per sota de la participació registrada en els comicis del 2009.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut