El líder del PNB, Iñigo Urkullu, emocionat i somrient després de conèixer els resultats.
El líder del PNB, Iñigo Urkullu, emocionat i somrient després de conèixer els resultats.
Bilbao

El PNB guanya les eleccions a Euskadi sense majoria i Bildu irromp com a segona força

Els resultats de les eleccions dibuixen una àmplia majoria nacionalista a Euskadi. El PNB guanya les eleccions amb 27 escons i l'esquerra abertzale torna a la cambra basca amb 21 diputats. El PSE recula fins als 16 escons i el PP n'obté 10. UPyD manté la seva representació.

Felip Gordillo / Myriam CordónActualitzat
Les forces nacionalistes obtenen una àmplia victòria a les eleccions basques. El PNB revalida, un cop més, la seva victòria amb vots i escons mentre que la renascuda esquerra abertzale irromp amb força.

El Partit Nacionalista Basc guanya les eleccions amb 27 escons dels 75 que té el Parlament basc. Amb el 100% dels vots escrutats, l'esquerra abertzale torna a la cambra basca amb 21 diputats. El PSE recula fins als 16 escons i el PP n'obté 10. UPyD manté la seva representació i Esker Batua queda fora del Parlament.

Si se sumen els resultats del PNB i Bildu, les forces nacionalistes dominen amb una àmplia majoria a la cambra basca. Obtenen 48 escons, dels 75 que hi ha al Parlament. Són prop de dues terceres parts, relegant l'anomenat "eix constitucionalista" del PP, el PSE i UPyD.

La participació s'ha situat en uns nivells molts similars als del 2009, amb un 65,31% del cens. Mig punt per sobre del 64,68% de fa tres anys.

Només Bildu "puja"

En relació amb les autonòmiques del 2009, el PNB manté el lideratge, però baixa tres escons i perd 16.000 vots. El PSE del lehendakari Patxi López és el partit més perjudicat, amb un descens de 9 diputats i una pèrdua de 107.000 vots. Els populars, representats per Antonio Basagoiti, que repetia com a cap de llista, perden 3 escons i 17.000 vots.

L'esquerra abertzale, que el 2009 no es va poder presentar als comicis per la llei de partits, és l'única formació que va a l'alça. Suma els 4 escons d'Aralar i el diputat d'Eusko Alkartasuna, i s'enfila fins als 21 diputats. Aquest són els millors resultats de la història de l'esquerra abertzale, amb 277.000 vots. Un de cada quatre electors ha optat per les sigles de Bildu.

UPyD manté el diputat que va aconseguir en les últimes eleccions. En canvi, la formació d'Esquerra Unida, encapçalada per Mikel Arana, es queda fora de la cambra de Vitòria i no pot revalidar l'escó de l'antiga formació EB-B. Esker Batua feia 28 anys que era a la cambra.

Bildu guanya a Guipúscoa i el PNB, a Biscaia i Àlaba

Pel que fa a les circumscripcions electorals, l'esquerra abertzale ha aconseguit situar-se com a primera força a Guipúscoa per un estret marge de mig miler de vots.

A Biscaia, el PNB manté el seu liderat històric amb el 38% dels vots, 17 punts més que Bildu.

A Àlaba, també guanya el PNB, però EH Bildu es fa amb la segona posició i el 22% dels vots, en un feu tradicionalment conservador.

Obligats a pactar

Els resultats donen un missatge clar: el PNB haurà de pactar per governar. Té l'opció d'optar per un dels dos eixos que han donat més de si durant la campanya: o el sobiranista d'EH Bildu, o el constitucionalista del PSE. En canvi, el PNB no suma amb el PP.

El president de l'executiva del PNB, Andoni Ortuzar, ha assegurat que la situació que viu Euskadi "exigeix acords". Afirma que, a partir de dilluns, serà la seva feina principal.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut