Barcelona

Catalans que viuen l'estranger denuncien problemes per votar per correu

El govern ha rebut una trentena de queixes de catalans residents a l'estranger que s'han trobat problemes a les ambaixades i als consolats espanyols a l'hora de tramitar el vot per correu a les eleccions al Parlament de Catalunya.

RedaccióActualitzat
El govern ha rebut una trentena de queixes de catalans residents a l'estranger que s'han trobat traves a les ambaixades i als consolats espanyols a l'hora de tramitar el vot per correu a les eleccions al Parlament de Catalunya.

El govern ja s'ha posat en contacte amb el Ministeri d'Exteriors per mirar de resoldre aquests problemes, segons ha explicat el portaveu de l'executiu de CiU, Francesc Homs. "És bo que això s'hagi posat de manifest, perquè encara som a temps de corregir aquestes disfuncions", ha destacat. Homs també ha explicat que han preguntat "als que recentment han tingut eleccions" i que a Galícia no hi ha hagut "cap problema" i, en canvi, al País Basc n'hi ha hagut "alguns".

Solidaritat
Catalana per la Independència (SI) ha acusat el govern espanyol de posar traves als catalans que viuen a fora i volen votar per correu a les eleccions del 25-N. La formació ha enviat un carta al Ministeri d'Afers Estrangers i al d'Interior per demanar-los explicacions i deixar constància que hi ha votants als quals els posen "traves i obstacles" quan volen anar a exercir el seu dret a les ambaixades i consolats espanyols. També ERC s'ha queixat d'aquests impediments.

"Se'ls dóna allargues, se'ls diu que la documentació no hi és o que no val la pena votar en unes eleccions sense importància", ha explicat el candidat de SI a la presidència de la Generalitat, Alfons López Tena.

SI assegura que ha rebut queixes de catalans residents al Canadà, els EUA, Alemanya, Suècia i la Xina. "Per tant, no sembla l'actuació aïllada d'un cònsol, sinó que respon a unes instruccions donades pel govern espanyol", ha afegit López Tena.

El candidat independentista ha recordat que la llei electoral espanyola "estableix com a delicte el fet que hi hagi funcionaris públics que incompleixin els tràmits establerts per al vot per correspondència".

Per aquest motiu, SI ha enviat també una carta a la Fundació Carter "perquè intervingui en aquest tema i posi l'Estat espanyol al lloc que li toca", ha avançat López Tena a "L'oracle", de Catalunya Ràdio. La Fundació Carter fa de mitjancera i observadora en processos electorals i en conflictes internacionals.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut