Rubalcaba, al Congrés dels Diputats (Foto: EFE)
Rubalcaba, al Congrés dels Diputats (Foto: EFE)
Madrid

Rubalcaba descarta dimitir i assegura que "compliré fins al final"

El secretari general del PSOE ha descartat deixar el càrrec i ha subratllat que fa vuit mesos que el van escollir i que seria un irresponsable si pensés en qui serà el pròxim candidat i no a crear alternatives al govern espanyol actual.

Victòria MiróActualitzat
El secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha afirmat que no pensa dimitir i que està determinat a continuar treballant i complir la seva tasca. "Em van escollir fa vuit mesos per recuperar la confiança i compliré la tasca fins al final", ha declarat en ser preguntat sobre si s'ha plantejat la dimissió en les darreres 72 hores després dels resultats adversos del PSOE en les eleccions del 21 d'octubre. Rubalcaba també ha negat que ningú dins del partit li hagi demanat que dimiteixi i deixi el càrrec "ni directament, ni per telèfon, ni per Twitter".

Secretari del PSOE "en la salut i la malaltia"


Rubalcaba ha insistit que ell no té cap intenció de plegar i ha demanat de forma reiterada que si algú té alguna crítica a fer-li "m'ho digui a la cara". Per la seva banda, ell ha declarat que "m'encanta escoltar perquè n'aprenc molt".

Però després de manifestar la seva disposició a continuar escoltant i a fer autocrítica, ha conclòs que seguirà com a secretari general fidel al compromís que va prendre quan es va presentar al càrrec. "En la salut i la malaltia", ha conclòs Rubalcaba sobre la seva decisió de mantenir-se com a líder del PSOE.

Pel mateix motiu, també ha afirmat que no ha pensat si serà el candidat el 2015 i ha dit que "seria un irresponsable" si no estigués centrat únicament a buscar una alternativa a les polítiques que està fent el govern espanyol.

I en resposta a qui podria fer-li reconsiderar la seva decisió ha dit: "Una majoria em va escollir i només una majoria em podria convèncer per deixar-ho, perquè això és la democràcia".

Una lectura del 21-O

Rubalcaba ha atribuït els resultats obtinguts a Galícia i a Euskadi al desgast que va patir el PSOE quan va estar al capdavant del govern i ha conclòs que en política la confiança "es perd molt ràpid i costa molt de recuperar". El secretari general del PSOE ha considerat que Patxi López va fer una "magnífica" tasca com a lehendakari -adjectiu que ha repetit- i que, en canvi, ha obtingut uns "resultats acceptables". "La política és així", ha afirmat abans de considerar que "la història li ho reconeixerà". Sobre les eleccions a Euskadi, també ha afegit que es tractava d'unes "eleccions singulars" per al que s'hi presentava una formació nova (en referència a Bildu) i que eren les primeres que se celebraven sense violència, "sense ETA en actiu i sense que els candidats duguessin escorta", ha dit amb voluntat d'exemplificar.

La valoració sobre el resultat obtingut per Pachi Vázquez a Galícia ha anat per un altre camí. Rubalcaba ha recordat que el PP hi ha guanyat sempre totes les eleccions i que tot i la bona campanya feta pel candidat socialista el problema ha estat que els gallecs no han percebut que hi havia una alternativa possible, un govern alternatiu.

Tot el suport al PSC

Respecte a les eleccions catalanes del pròxim 25-N, Rubalcaba ha dit que el PSC tindrà "tot el suport del PSOE respectant la seva autonomia". I encara sobre Catalunya, però respecte a la possibilitat de celebrar un referèndum, Rubalcaba ha considerat que "la paraula 'legal' és la clau" en aquesta qüestió.

Des del Congrés, tres dies després de la severa derrota electoral dels socialistes a Euskadi i Galícia, Rubalcaba ha donat finalment el seu punt de vista sobre el resultat d'aquests comicis autonòmics i ha resolt els dubtes sobre la seva continuïtat al capdavant del partit.

Anar al contingut