Oli d'oliva, l'anomenat "or líquid"
Oli d'oliva, l'anomenat "or líquid"
Madrid

L'OCU denuncia onze marques d'oli d'oliva per frau

L'OCU ha denunciat marques com Eroski, Condis i Consum per enganyar el consumidor venent un oli com a "extra" quan només és "verge" i, per tant, a un preu superior al que li correspon. A més, ha trobat dos olis no aptes per al consum.

RedaccióActualitzat
L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha denunciat onze marques d'oli d'oliva perquè enganyen el consumidor. Venen un oli etiquetat com a "extra" quan només és "verge" i, per tant, a un preu superior al que li correspon.

Les marques denunciades són concretament Eroski, Consum, Condis, Ybarra, Hojiblanca, Coosur, Arteoliva, Olisone, Aliada, Maeva i Olián. D'aquestes, les dues últimes, ni tan sols són aptes per al consum, ja que els falta el procés de refinatge per poder-los consumir.

Aquestes són les conclusions a què ha arribat l'OCU després de fer un estudi fet entre 40 marques d'oli -34 d'oli d'oliva verge extra i 6 d'oli d'oliva verge-. Segons l'organització, fins a onze estan cometent frau al consumidor.

Amb tot, la portaveu de l'OCU, Ileana Izverniceanu, ha llançat un missatge tranquil·litzador quan ha explicat que tot i que es tracta d'olis "llampants", de més de 3º d'acidesa, "cap d'aquests olis suposa un problema per a la salut i es tracta d'un frau estrictament econòmic".

La investigació també ha detectat que, en general, les etiquetes són correctes "però bastant incompletes" i posa com a exemple que cap marca indica la data en què es va envasar, la data de consum preferent, la identificació de l'empresa, la marca, el lot i l'origen geogràfic.

Pel que fa a l'acidesa, en el cas de l'oli verge, l'OCU ha recordat que com més baix sigui, és millor. I assenyala que totes les marques estan dins dels límits legals. No obstant, en analitzar la qualitat del fruit, s'ha detectat que Maeva, Sabor, Origen i Olilán, "usen olives velles o mal conservades".

Les millors

L'anàlisi de les quaranta marques d'oli ha determinat que els millors olis "verge extra" són: Oleoestepa, Ybarra (gran selecció afruitat), Hacendado, La Española (gran selecció), Dintel (selecció especial), El Corte Inglés, Carbonell (gran selecció) Dia i La Española.

Entre els olis d'oliva "verge" han destacat Mar de Olivos, Carrefour, Cordoliva, i Auchan.

L'OCU recorda que el preu mitjà del litre d'oli d'oliva verge ronda els 2,38 euros, mentre que el verge extra és gairebé d'un euro més. Cada espanyol consumeix a l'any una mica més de 13 litres, dels quals gairebé 10 són d'oliva.



Anar al contingut