Madrid

Javier Marías:"Seria aprofitat desdir-me d'allò manifestat i acceptar el premi"

L'escriptor ha explicat els motius pels quals ha rebutjat el Premi Nacional de Narrativa 2012, atorgat pel Ministeri de Cultura. Marías afirma que sempre ha dit que no accepta premis, remuneracions o invitacions d'institucions públiques i tot i agrair el reconeixement, ha reconegut que "seria aprofitat desdir-me d'allò manifestat i acceptar el premi".

RedaccióActualitzat
L'escriptor Javier Marías ha decidit rebutjar el Premi Nacional de Narrativa 2012, que el Ministeri de Cultura li ha concedit aquest mateix dijous. Marías sempre ha dit que no accepta remuneracions que "procedeixin de l'erari públic" o invitacions d'ambaixades o institucions públiques com l'Institut Cervantes. Conseqüent amb els seus comentaris, ha rebutjat el guardó, com ha avançat en un comunicat.

Unes hores després, l'escriptor ha comparegut en roda de premsa. "Lamento no poder acceptar el que en altres èpoques hauria estat motiu d'alegria", ha afirmat Javier Marías davant dels mitjans. L'escriptor ha agraït el reconeixement i ha remarcat que en cap cas vol que el seu gest sigui vist com un "greuge". "Insisteixo en el meu agraïment, però seria aprofitat desdir-me d'allò manifestat i acceptar el premi". He mantingut aquesta postura "independentment del partit que governés. M'era igual que fos el PP o el PSOE. Vaig decidir que no permetria que "algú digués que aquest escriptor ha estat afavorit" o "que ha fet la seva carrera gràcies a ajudes estatals".

Responent a la pregunta sobre per què no ha acceptat els 20.000 euros del premi per donar-los a alguna institució, Javier Marías ha explicat que no li han donat temps de pensar-hi ni de reaccionar. Tot i això, Marías considera que hauria estat una mica "demagògic".

Fent broma amb els periodistes, l'escriptor ha reconegut que "a tothom li van bé els diners. Aquest any crec que ja he rebutjat 35.000 euros (...) Potser sóc una mica insensat", però així "em sento més tranquil". "Una altra cosa m'hauria semblat" un acte pocavergonya.

El Ministeri, que concedeix el premi a obres escrites en qualsevol llengua oficial i editada a Espanya durant el 2011, ha decidit premiar Marías per la novel·la "Los enamoramientos", una obra sobre la cara més fosca de l'amor.

El jurat que ha seleccionat l'obra de Javier Marías ha estat format, entre d'altres, per Clara Sánchez, Soledad Gallego-Díaz Fajardo, Fernando Rodríguez Lafuente, Javier Cercas i Marcos Giralt Torrente, guanyador de l'edició passada del guardó pel seu llibre "Tiempos de vida".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut