Front polar i huracà "Sandy", divendres al matí (Font: GOES-NOAA)
Front polar i huracà "Sandy", divendres ajavascript:ventana('/deliverty/ccrtvi/resources/jpg/1/3/1351256826931.jpg')l matí (Font: GOES-NOAA)

El "Sandy" s'acosta a terra ferma

Els pronòstics segueixen confirmant l'impacte de l'huracà "Sandy" i un front d'origen polar, una combinació que pot desencadenar un temporal històric a la costa est dels Estats Units.

Actualitzat
El "Sandy" va néixer dilluns de la setmana passada al bell mig del mar del Carib, entre Jamaica i Nicaragua. Ja amb categoria d'huracà va passar per Jamaica, Cuba i les Bahames deixant un rastre de desenes de víctimes. Ara, el "Sandy" ha activat totes les alarmes a la costa est dels EUA davant la seva entrada terra endins durant la matinada que ve.

Imatge satèl·lit de Sandy. Font: Suomi NPP


Una suma de pertorbacions explosiva

La confluència de les dues estructures, l'huracà "Sandy" i l'arribada d'una pertorbació procedent del Canadà, donarà lloc a aquesta "tempesta perfecta", una combinació d'aire continental molt fred i una injecció d'aire molt humit des de l'oceà, batejada com a "Frankenstorm" pels meteoròlegs de l'Administració Nacional Atmosfèrica i Oceànica (NOAA).

Seqüència de mapes d'isòbares i de imatges satèl·lit de Amèrica del Nord.

Quan Mary W. Shelley va escriure "Frankenstein" no podia imaginar que el monstre de la seva novel·la donaria nom a un dels pitjors temporals de la història moderna: el "Frankenstorm", un fenomen format d'elements separats i independents en el seu origen, com la criatura literària, però que poden confluir en una estructura sense precedents.

Situació i evolució del "Sandy"
A les darreres hores es trobava situat a uns 460 km/h a l'est de Carolina del Nord i a uns 600 km/h al sud-est de Nova York. I s'espera que tocarà terra amb categoria 1 d'huracà durant la propera nit hora local, matinada hora catalana.

A la imatge del satèl·lit de l'esquerra es veu els nuclis més actius d'inestabilitat, ara per ara sobre el mar, amb tonalitat marró intens. El braç de pluges ja està descarregant en els estats costaners de Virgínia, Maryland, Nova Jersey i Carolina del Nord.

Efectes esperats
S'esperen acumulacions de 300 mm en els estats centrals de l'Atlàntic, sobretot a la península Delmarva i 200 mm a l'extrem nord-est de Carolina del Nord. En el darrer mapa us presentem la pluja estimada per als pròxims dos dies i la localització de les zones més afectades per les pluges. L'escala de pluja és en polzades i cal multiplicar per 25 per tenir la puja en l/m² o mm.
Hi haurà nevades importants a les muntanyes de l'oest de Virgínia de 90 cm.
Però una de les situacions més complexes és el risc d'inundacions costaneres, per efecte de la maror ciclònica derivada dels vents i la baixa pressió del sistema ciclònic: algunes zones com ara el port de Nova York podria arribar als 3 metres en moments de marea alta.

Si es confirmés aquesta tendència, el fenomen podria ser històric. Els científics locals el comparen amb la tempesta que va sacsejar la costa de Nova Anglaterra l'any 1991, tot i que en aquell cas va afectar una zona molt menys poblada. Un altre precedent és una tempesta equivalent a un huracà de categoria 4 l'any 1938, localitzada també sobre Nova Anglaterra i responsable de la mort de centenars de persones. Però en tot cas caldrà veure com evoluciona el cicló tropical "Sandy" en el seu viatge cap a les costes nord-americanes al llarg de les pròximes i decisives hores.



Anar al contingut