Washington

L'huracà "Sandy" toca terra al sud de Nova Jersey

Almenys una persona ha mort i una altra ha desaparegut. Hi ha nombrosos talls de llum a diversos estats. A Nova York s'ha ordenat l'evacuació de 375.000 persones que viuen a la part baixa de la ciutat. S'han tancat el transport públic, les escoles i la majoria dels serveis públics. També s'han cancel·lat milers de vols. Wall Street ha tancat aquest dilluns i també ho farà aquest dimarts.

RedaccióActualitzat
L'huracà "Sandy" ha tocat terra a Nova Jersey, a la costa est dels Estats Units, on fa hores que plou intensament. Almenys una persona ha mort a Nova York. Es tracta d'un home de trenta anys a qui ha caigut un arbre sobre la casa on vivia. Una altra persona ha desaparegut. Nova York està paralitzada davant d'un fenomen que pot tenir efectes molt greus. De moment, l'huracà ha provocat inundacions i un fort onatge als estats de Carolina del Nord, Virgínia i Maryland. Tot i això, en les últimes hores, la velocitat del vent s'ha reduït fins a 130 quilòmetres per hora i la tempesta ha passat d'huracà a tempesta posttropical, segons el Centre Nacional d'Huracans dels Estats Units.

El "Sandy" avança ràpidament, a una velocitat de 44 km/h, en direcció oest - nord-est. Diversos barris de Nova York s'han quedat sense llum i una façana del barri de Chelsea ha caigut. La força del vent ha fet que la grua d'un gratacel en construcció a la Setena Avinguda quedés penjant. L'Ajuntament ha acordonat la zona i, fins que no passi la tempesta, els bombers no hi actuaran.

A Washington ha crescut el riu Potomac i hi ha hagut talls de llum a conseqüència de la caiguda d'arbres sobre els cables elèctrics.

Els primers càlculs indiquen que l'huracà podria causar danys per valor d'entre 10.000 i 20.000 milions de dòlars i pèrdues de 10.000 milions per a les companyies asseguradores, segons les estimacions de l'empresa especialitzada Eqecat. Aquestes xifres són semblants a les de l'huracà "Irene", l'any 2011, o l'"Ike", el 2008.

Nou estats en emergència

Des de Carolina del Nord fins a Massachusetts, un total de nou estats han declarat l'estat d'emergència. Els ciutadans d'aquesta part del país es preparen per fer front a la tempesta. Louis Ucellini, responsable de l'Administració Nacional d'Oceans i Atmosfera dels Estats Units, ha explicat en una entrevista al canal NBC que s'està estudiant "un impacte superior a 50 o 60 milions de persones afectades".

Les autoritats d'aquests estats han demanat als habitants que acumulin aigua embotellada, bateries i aliments. De fet, el temporal prové del Carib, on ha causat al voltant de 60 morts a les Bahames, Cuba, Haití i Jamaica.

Els efectes encara podrien ser més devastadors si l'huracà topa amb un front d'aire polar que s'espera que envaeixi el país en els pròxims dies. El fenomen s'ha batejat com a "Frankenstorm", una tempesta que alguns experts alerten que podria ser la més destructiva de les últimes dècades als Estats Units.

A l'estat de Delaware, l'huracà ha deixat centenars de persones sense energia elèctrica, segons les autoritats. "Tot està tancat", ha dit l'alcalde de Rehoboth al diari "Delaware State News", "els carrers i les autopistes estan buides. Gràcies a Déu, la gent han parat atenció i s'han pres molt seriosament aquesta tempesta."

Nova York, tancada

La ciutat de Nova York està en alerta màxima, i una de les mesures que s'han pres ha estat tancar els transports públics (metro, trens i autobusos) a partir d'aquest diumenge a la nit i fins dotze hores després que amaini la tempesta, molt probablement dimarts a la nit o dimecres al matí. Les autoritats locals també han decidit tancar fins a nova ordre escoles, universitats, tribunals, teatres i grans empreses. Els monuments i els museus també han tancat. El trànsit és molt menys intens del que és habitual i als carrers s'hi veu poca gent.

S'ha evacuat fins a 375.000 persones que viuen a les parts baixes de la ciutat, més exposades al risc d'inundacions. Les autoritats, però, treballen amb la possibilitat que el nombre final d'evacuats arribi al milió.

Els dos túnels situats al sud de Manhattan, el Holland i el de Brooklyn, han tancat a les dues del migdia hora local (les set del vespre a Catalunya) per prevenir possibles inundacions causades per l'huracà. El túnel Holland connecta el sud de Manhattan amb l'estat de Nova Jersey i el de Brooklyn uneix dos barris.

El governador de l'estat de Nova York, Andrew Cuomo, ha insistit a la ciutadania que no es confiï pels efectes que ha tingut fins ara l'huracà perquè "el pitjor encara ha d'arribar", i ha emplaçat els curiosos que han acudit a les platges per fer fotografies a abandonar aquestes zones immediatament.

L'alcalde de la ciutat, Michael Bloomberg, i el governador de Nova Jersey, Chris Christie, han demanat a la població que no s'agafi a la lleugera l'amenaça de l'huracà. Institucions com les Nacions Unides i el Fons Monetari Internacional han tancat portes. Fins i tot Wall Street ha tancat aquest dilluns i ha anunciat que tampoc obrirà dimarts, tot i que mantindrà les operacions electròniques. La reobertura de les operacions físiques, dimarts, dependrà de l'evolució de la situació. Exceptuant els quatre dies de tancament pels atemptats terroristes de l'11 de setembre del 2001, l'última vegada que la borsa novaiorquesa va tallar les operacions físiques va ser el 27 setembre del 1985, a causa de l'huracà "Gloria".

D'altra banda, més de 7.000 vols han estat cancel·lats, especialment en els aeroports internacionals de Washington-Dulles, Filadèlfia i Newark.

Obama insta els ciutadans a preparar-se

El "Sandy" també ha afectat la campanya electoral dels Estats Units. El president, Barack Obama, que ha cancel·lat els actes de campanya de dilluns a la nit a Virgínia i de dimarts a Colorado, s'ha dirigit als ciutadans aquest dilluns per alertar-los que el "Sandy" serà una tempesta "grossa i poderosa" i podria tenir "conseqüències desastroses". En una breu compareixença des de la Casa Blanca, Obama ha exhortat els nord-americans a "obeir sense discutir" les ordres de les autoritats locals, en particular si són referents a evacuacions. El president també ha dit que no el preocupen les conseqüències de l'huracà de cara a les eleccions, sinó que el preocupen "les famílies, els equips d'emergències, els transports i l'economia".

El president nord-americà també ha visitat l'Agència Federal de Gestió d'Emergència (FEMA) per rebre informació sobre els preparatius i la coordinació davant l'arribada de l'huracà. Obama ha emplaçat els ciutadans de la costa est a preparar-se per a la imminent arribada de l'huracà, "una tempesta greu i grossa", segons l'ha qualificada. També ha demanat que se segueixin amb atenció totes les recomanacions i les ordres de les autoritats locals per protegir-se de la previsible destrucció.

El candidat republicà, Mitt Romney, també ha anul·lat els seus actes de campanya a partir d'aquest dilluns al vespre "per respecte als milions de nord-americans" amenaçats per l'huracà. La portaveu de Romney, Gail Gitcho, ha dit que el polític "pensa que és un moment perquè el país faci pinya".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut