Pàgina de l'"Atles del Catalanisme" on es veuen diversos textos il·lustratius
L'"Atles" inclou 200 mapes, 400 fotografies i 150 unitats temàtiques (Font: ACN)
Barcelona

L'"Atles del Catalanisme", un volum que recull la història d'aquest moviment durant els últims 200 anys

L'equip encarregat del recull assegura que és casualitat que s'hagi presentat en un moment polític com aquest. A més, expliquen que no és només una perspectiva política sinó plural.

RedaccióActualitzat
L'Enciclopèdia Catalana ha presentat L'"Atles del catalanisme", un document de gran format (30x38) que reflecteix el recorregut del catalanisme durant els últims 200 anys. El catedràtic d'Història de la Universitat de Barcelona, Jordi Casassas, i un equip de 12 autors i diversos cartògrafs han confeccionat el recull al llarg de dos anys amb 200 mapes, 400 fotografies i 150 unitats temàtiques. L'equip assegura que es tracta d'un recorregut del catalanisme i no de la història de Catalunya i el fet que hagi estat presentat en un context polític com l'actual és coincidència. A més, expliquen que no només es presenta una perspectiva política, sinó plural, amb totes aquelles manifestacions que han ajudat a construir la identitat catalana.

El director del volum explica que el catalanisme ha deixat de ser un moviment cultural i identitari per ser un moviment de resistència i reivindicació, i afegeix que és probable que estiguem a les portes del final d'un estadi. "Els que ens dediquem a la història hem estudiat molts moments com aquests i tenim el relativisme més conscient. És evident que si hi ha un canvi en les estructures d'Estat, el marc canviarà moltíssim", ha afegit Casassas.

Per confeccionar aquest volum, l'equip ha partit de la tesi que si el catalanisme ha resistit no ha estat només per la política sinó perquè tot un país ha manifestat la seva identitat de manera persistent. Segons Casasses, la tasca més difícil ha estat cartografiar alguns elements "espirituals o intel·lectuals" però afegeix que han trobat manifestacions del catalanisme en gent molt diversa i que això és un dels elements que han ajudat a mantenir viu el moviment durant tant de temps. L'atles també presenta les àrees de més actuació del territori català.

El catedràtic de la UB ha dit que si es presenten queixes poden ser per "errors, oblits o excés" o bé "perquè diguin que s'ha inclòs en el catalanisme coses que consideren que no ho són". Tot i estar fet per especialistes en els segles XVIII, XIX i XX, el volum es dirigeix a un públic ampli i inclou textos il·lustratius.
Anar al contingut