Barcelona

L'augment de l'IVA fa pujar 700 euros el preu d'un enterrament

L'increment de l'IVA al setembre s'ha notat als serveis funeraris, de manera que un enterrament pot arribar a costar fins a 700 euros més, i s'acosta als 4.000 euros. Són xifres del Grup Mèmora, líder del sector dels enterraments i tanatoris a Catalunya.

RedaccióActualitzat
L'IVA en els serveis funeraris ha passat del 8 al 21%, un augment que el Grup Mèmora diu que no han pogut assumir perquè els preus estan regulats.

Eduard Vidal, director general, diu que per a les famílies són molts diners. "L'increment de l'IVA de 13 punts comporta una adaptació tant pels serveis prestats per companyies d'assegurances com pels clients particulars. Estem parlant d'un efecte de 500 a 700 euros en els clients particulars i de 300 en les companyies d'assegurances."

Vidal diu que han notat que es demanen menys flors i menys serveis com ara trasllats.

Vidal també ha explicat que les funeràries han començat a negociar amb els seus proveïdors per intentar minimitzar aquest augment de l'IVA, i que la crisi ha motivat un increment del 80% de les famílies que s'acullen a la fórmula de pagar a terminis els enterraments.

Mentrestant segueix la tendència de creixement de les cerimònies laiques, que a Barcelona ja representen un 10% del total, amb un increment del 6% respecte a l'any anterior, mentre que les cerimònies de religions no catòliques són unes 150 a l'any, el que equival a l'1%.

Les incineracions també creixen davant de les inhumacions, ja que s'ha passat de 44,2% de cremacions de l'any passat al 45,2% d'aquest any.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut