Nova York

Bloomberg alerta que les víctimes del "Sandy" a Nova York podrien arribar a la trentena

L'alcalde de Nova York, Michael Bloomberg, ha xifrat en 26 les víctimes mortals. Wall Street ha obert portes aquest dimecres després de dos dies tancat. Dos dels tres aeroports de Nova York han començat a operar. Aquest dijous circularan algunes línies de metro.

RedaccióActualitzat
L'efecte destructor del "Sandy" ha deixat un balanç provisional d'una seixantena de morts i destrosses milionàries. L'alcalde de Nova York, Michael Bloomberg, ha xifrat en 26 les víctimes mortals, però ha alertat que podrien arribar a la trentena. Nova York ha començat a poc a poc a recuperar la normalitat. Uns 1.500 membres de l'exèrcit participen en les tasques de bombament d'aigua, 24 hores al dia, en diferents punts de la ciutat.

Pel que fa als transports, els aeroports JFK, a Nova York, i Newark, a Nova Jersey, han començat a operar. La Guardia encara està tancat per les inundacions. El metro, artèria bàsica de la ciutat, circularà de manera parcial aquest dijous. Funcionaran catorze de les vint-i-tres línies de metro, però no baixaran més enllà de les estacions del carrer 42 ja que el sud de Manhattan continua sense electricitat. El servei d'autobusos ha funcionat amb normalitat aquest dimecres i ho ha fet de manera gratuïta. S'ha habilitat un servei especial d'autobusos per connectar els barris de Blooklyn i Manhattan. Els trens de rodalies cap al nord i Long Island circulen de manera limitada. Els trens cap a Nova Jersey no funcionaran fins d'aquí a una setmana per les greus inundacions. Per facilitar la mobilitat, la ciutat permetrà als seus taxistes agafar més d'un passatger per carrera.

Els problemes en el transport han fet que milers de persones hagin anat a la feina en vehicle privat. Això ha provocat important embussos a avingudes i ponts. Per evitar que aquesta situació es torni a repetir, l'alcalde Bloomberg ha prohibit l'entrada a Manhattan a tots els cotxes privats que no portin com a mínim tres ocupants.

Milions de persones segueixen sense electricitat ni telèfon a la zona metropolitana, gairebé 300.000 a la zona sud de l'illa de Manhattan.

Wall Street ha obert aquest dimecres després de dos dies tancat, un fet que no passava des dels atemptats de l'11 de setembre.

La reobertura de ponts i d'alguns túnels ha facilitat que els camions de repartiment arribessin als supermercats i botigues, on els productes de primera necessitat havien desaparegut de les prestatgeries el cap de setmana, quan una allau de compradors va envair els establiments en previsió de la tempesta.

L'hospital Bellevue, un dels més famosos de la ciutat, va haver de ordenar l'evacuació de més de 500 pacients després que el seu generador elèctric d'emergència fallés. És el tercer hospital de la ciutat que ha hagut de fer el mateix des del dilluns.

Alguns grans museus, com el Metropolità, i les seus de les principals empreses, també han reobert aquest dimecres. Les escoles de Nova York seguiran tancades tota la setmana, segons ha anunciat Michael Bloomberg.

Els efectes de l'huracà i la paralització de l'activitat a Nova York han fet que l'estat deixi d'ingressar 6.000 milions de dòlars. Ho ha assegurat el governador de Nova York, Andrew Cuomo, qui ha demanat al govern federal que desemborsi el 100% de les despeses que se'n derivin de la reconstrucció.

Un dic per prevenir inundacions?

Les autoritats han plantejat la possibilitat que es construeixi un dic a Nova York després de les greus inundacions del baix Manhattan i d'altres zones de la ciutat. Al sud de l'illa, el nivell de l'aigua ha arribat a un rècord històric, i ha superat els 4 metres. De fet, són les pitjors inundacions des de les del 1821. Segons fonts dels bombers, una vuitantena de cases han quedat destruïdes a Queens per un important incendi.

També s'han registrat incidències en el subministrament elèctric. Unes 750.000 persones s'han quedat sense llum a la ciutat. El subministrament trigarà entre 4 i 5 dies a recuperar-se.

Diverses detencions per saquejos

Un total de quinze persones han estat detingudes i acusades de robar a botigues a la zona de Rockaway, al barri novaiorquès de Queens, un dels punts més devastats per la tempesta "Sandy". Segons ha informat la fiscalia, els saquejos van tenir lloc dimarts en diverses botigues de roba, licors i electrònica de la zona. Tots els acusats són veïns del barri, excepte un d'ells que era del Bronx. Els acusats s'enfronten a penes de fins a set anys de presó.

Un rastre de desenes de morts


El "Sandy", convertit en cicló, tocava terra a la costa de Nova Jersey cap a la una de la matinada de dimarts. Des de Carolina del Nord fins a Massachusetts, un total de nou estats havien declarat l'estat d'emergència pel pas d'aquest fenomen meteorològic.

El temporal ja havia fet estralls al Carib, on va causar al voltant de 60 morts a les Bahames, Cuba, Haití i Jamaica. La població més castigada ha estat Santiago, l'antiga capital cubana, on el "Sandy" va impactar dijous. Al marge de les pèrdues humanes, més de 15.000 cases han quedat inservibles i 130.000 més amb seriosos danys.

Fotos dels corresponsals de TV3 i Catalunya Ràdio
Els corresponsals de TV3 i Catalunya Ràdio als Estats Units, Antoni Bassas i Xavier Vilà, són a Nova York i a través del seus comptes de Twitter pengen a la xarxa fotografies dels efectes del pas del "Sandy".

Fotos d'Antoni Bassas | Fotos de Xavier Vilà
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut