Cotxes exposats en un concessionari
Cotxes exposats en un concessionari
Barcelona

El pla PIVE esmorteeix més de vuit punts la caiguda de les matriculacions a l'octubre

El pla del govern espanyol d'ajuda a la compra de vehicles eficients i ecològics ha corregit a l'alça la davallada prevista. El mes s'ha tancat amb una caiguda del 21,7% respecte al 2011, però sense els incentius estatals el descens hauria estat del 30%.

RedaccióActualitzat
El sector de l'automobilisme no aixeca cap i les vendes continuen baixant mes rere mes. Aquest octubre, per exemple, s'han matriculat 44.873 cotxes, un 21,7% menys respecte al mateix mes de 2011. A Catalunya, el mes passat es van matricular una mica més de 8.200 cotxes, xifra que suposa un 18,6% menys que l'octubre de l'any passat.

Tot i ser una mala dada, el sector té les esperances posades en el pla PIVE, que preveu ajudes de 2.000 euros per la compra de vehicles ecològics i eficients. Va entrar en vigor el 16 d'octubre i ha generat una activitat als concessionaris que no es veia des de fa temps.

En la segona quinzena de mes s'han registrat unes 200.000 visites i s'han fet un miler de reserves de cotxe cada dia, resultats que s'espera que es deixin sentir en les dades de novembre i desembre. Pel que fa a comandes, se n'han fet 36.000, un 70% més que al setembre.

De fet, sense aquest moviment, les xifres de matriculacions d'octubre haurien estat encara pitjors, del 30%.

Malgrat tot, la davallada d'octubre no va ser tan forta com al setembre, quan es va registrar una reducció de prop del 37% l'efecte, sobretot, de l'increment de l'IVA.

Des de començament d'any, s'han venut 600.237 turismes i tot terrenys. Segons les associacions de fabricants (Anfac), concessionaris (Faconauto) i venedors (Ganvam), la disminució respecte als primers 10 mesos de l'any passat és en aquest cas d'un 11,9%. Des de principis d'any, la caiguda a nivell català ha estat del 9,3%.





Anar al contingut