Soca on creixeran els bolets
Soca on creixeran els bolets
Hostalets de Balenyà

Una empresa dels Hostalets de Balenyà introdueix el cultiu interior o exterior de bolets al comerç tradicional

Primer va ser l'hort urbà, que va néixer ja fa uns anys de la necessitat de menjar sa. Ara, també en el marc d'aquest fenomen creixent de la producció domèstica, arriba el bolet de soca, en un paquet amb el substrat productor que, per 15 euros, permet produir un quilo de bolets fins i tot a dins de casa.

Televisió de CatalunyaActualitzat
Ja fa temps que no cal anar a la muntanya per collir algunes espècies de bolets com xiitakes, pollancrons i gírgoles. Però ara, a més, una empresa dels Hostalets de Balenyà (Osona) ha introduït al comerç tradicional un cultiu "d'estar per casa". Es tracta d'un fenomen creixent de la producció domèstica, els "Bolets de soca", un paquet que per 15 euros permet produir un quilo de bolets, fins i tot a l'interior de casa.

Es poden cultivar a l'interior, amb uns sacs que contenen substrat productor. Però també a l'exterior, en una soca d'on broten. "El que fem és tallar fusta viva, deixar-la reposar unes setmanes i procedim a innocular-la amb les clàvies de gírgola", explica un dels productors, el propietari de "Bolets de soca", Eduard Puigdomènech. El procés sembla molt natural, ja que, un cop s'han introduït aquestes clàvies a la fusta i passat un període d'entre tres i sis mesos, "el tronc es troba en condicions óptimes per poder florir i produir bolets", assegura Puigdomènech.

"Els bolets sempre volen molta aigua"

Si el cultiu es vol fer a l'exterior, com, per exemple al jardí de casa, l'Ester Clot, que és cultivadora, recomana "regar-lo molt sovint i vigilar que no s'hi fiqui cap cargol".

El fet de poder disposar de bolets frescos tot l'any -de cultiu ecològic i d'alta qualitat- està aconseguint l'atenció de les cuines dels millors restaurants. Així ho demostren les paraules del Xavier Pellicer, el xef del restaurant Can Faves, que assegura que el resultat és "un bolet ecològic que té tots els seus sabors, textures i aromes integrats".

Ben aviat en cultivaran altres varietats.

Anar al contingut