Barcelona

"Quan s'acaba el conflicte és quan realment es comença a construir la pau"

Els documentals "Després de la pau", del col·lectiu de periodistes Contrast, aborden la situació de set països que van patir conflictes armats durant el segle XX.

Ibana PiñeroActualitzat
Parlar dels països que han superat una guerra quan ja ningú no en parla i veure com se n'estan sortint amb la difícil tasca de gestionar la pau. Amb aquest objectiu, el col·lectiu de periodistes Contrast va començar una sèrie de documentals sota el nom de "Després de la pau". L'any passat van veure la llum els dos primers capítols del projecte sobre Bòsnia i el Líban, i el pròxim 18 de desembre s'estrenaran a la Filmoteca de Catalunya dos reportatges més, centrats en Ruanda i Guatemala. Per a una segona fase queden l'Argentina, Cambodja i Sud-àfrica. Tots, països que van patir conflictes armats o dictadures durant el segle XX.

La idea de "Després de la pau" va sortir del projecte de tesi doctoral d'una de les integrants de Contrast, Iolanda Parra, que, explica "els periodistes cobreixen molt bé les guerres, els conflictes armats, fins que se signen els acords de pau". Llavors, que és "quan realment es comença a construir la pau" aquests països desapareixen dels mitjans de comunicació. Els documentals fugen de les versions dels poders oficials per reflectir el sentiment del carrer. Oriol Andrés, un altre dels periodistes que integren Contrast, explica que intenten incloure dos punts de vista: el de les entitats i els membres de la societat civil "que treballen perquè la pau funcioni" i els de les víctimes que han patit la violència.

Els documentals de Bòsnia i el Líban s'han pogut veure fins ara en centres cívics, escoles i festivals. Són projeccions que s'acompanyen sempre d'un debat i de material complementari que difonen a través d'Internet i les xarxes socials. Per tirar endavant el projecte han comptat fins ara amb el suport del finançament públic i amb coproducció amb una altra associació de periodistes, Fora de Quadre. En el futur, i amb el descens dels pressupostos destinats a cooperació, es veuran obligats a explorar altres vies per als següents capítols, centrats en l'Argentina, Cambodja i Sud-àfrica, que passen "per recórrer als fons europeus" o pel "crowdfunding", una fórmula que Andrés creu que serveix també "per implicar la societat civil amb el projecte".

De moment esperen que l'aval del Premi Memorial Joan Gomis de periodisme solidari pel capítol sobre el Líban els ajudi a poder tirar endavant tota la sèrie de "Després de la pau".


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut