Barcelona

CatalunyaCaixa es compromet a revisar cent casos d'insolvència després de la protesta contra els desnonaments

Després que un centenar de persones han ocupat durant dues hores la seu de CatalunyaCaixa a la Via Laietana de Barcelona, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca ha aconseguit arrencar el compromís de l'entitat de revisar cent casos d'insolvència de forma "ràpida i àgil". També estudiaran canviar la política sobre les hipoteques titulitzades.

RedaccióActualitzat
Més d'un centenar de persones convocades per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca s'han concentrat durant dues hores a l'interior de la seu de CatalunyaCaixa a Barcelona aquest matí per denunciar que l'entitat es nega a negociar amb els clients que no poden fer front al pagament de les quotes de la hipoteca.

Els manifestants s'han concentrat a la plaça Catalunya a dos quarts d'onze, i des d'allà han baixat fins a l'edifici de l'entitat, a la Via Laietana. Un grup de manifestants han accedit al vestíbul de l'edifici després d'enfrontar-se amb el guarda de seguretat que els barrava el pas. Els activistes han entrat amb pancartes reclamant que l'entitat d'estalvis negociï els desnonaments que té instats judicialment.

Els ocupants han assegurat que només marxarien quan els rebés Adolf Todó, president de l'entitat, intervinguda pel FROB. L'objectiu de la plataforma és trobar una solució per als casos de desnonaments per impagament de la hipoteca contreta amb aquesta entitat.

CatalunyaCaixa s'avé a parlar-ne


Després de dues hores de protesta, CatalunyaCaixa ha accedit a parlar-ne a través d'un membre del consell d'administració. A canvi, els membres de la plataforma han abandonat l'edifici. De fet, han marxat tots excepte una comissió formada per la portaveu de la PAH, Ada Colau, l'advocada i una afectada, que són els que s'han quedat a negociar amb la direcció de l'entitat.

Més d'una hora després de l'inici de la reunió amb el secretari del consell d'administració de CatalunyaCaixa, han arrencat el compromís de l'entitat de revisar cent casos per insolvència i de fer-ho d'una forma "ràpida i àgil".

CatalunyaCaixa els ha dit que en dos dies els farà saber qui serà el seu interlocutor sobre els casos. A més, també s'han avingut a revisar la política sobre les hipoteques titulitzades, que són un impediment a l'hora de beneficiar-se de la dació en pagament.


CatalunyaCaixa, la que fa més desnonaments

L'advocada de la PAH, Eva Corredeira, ha dit que aquesta acció es du a terme perquè CatalunyaCaixa és l'entitat financera que més desnonaments hipotecaris executa, i davant les infructuoses negociacions amb l'assessoria jurídica de l'entitat. "Ens hem reunit diverses vegades amb els responsables jurídics de CatalunyaCaixa, però no ens ofereixen cap solució i només ens diuen que no saben què passarà amb el banc dolent; per això veiem que és un assumpte polític i volem parlar amb el president", ha explicat Corredeira.

Dos anys de lluita contra els desnonaments

Aquesta acció es desenvolupa el dia que la PAH i Stopdesahucios compleixen dos anys. Va ser el 3 de novembre del 2010 quan unes 30 persones es van desplaçar a la Bisbal del Penedès (Baix Penedès) equipats amb pancartes i samarretes verdes per aturar un desnonament instat per CatalunyaCaixa.

Aquella primera execució hipotecària que van aturar, també amb el suport dels "indignats" del moviment del 15-M, va aconseguir que en Lluís, un home que s'havia quedat sense feina, amb un fill de 13 anys i que cobrava únicament 426 euros el mes, no es quedés sense pis ni amb el deute per a tota la vida de 100.000 euros que tenia.

Va ser el primer desallotjament frenat per la PAH, al qual l'han seguit gairebé 500 més. La plataforma, que ha anat sumant centenars d'activistes, cada matí es congrega a les portes dels habitatges que es volen desnonar per intentar evitar-ho.

Amb les seves accions, moltes vegades les entitats bancàries han accedit a negociar i la PAH ha aconseguit desenes de dacions en pagament.

A Catalunya, s'ordenen cada dia una mitjana de 102 desnonaments de pisos i locals per impagament d'hipoteques i lloguers i és la comunitat autònoma més afectada per aquesta pràctica.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut