Brussel·les

La Comissió Europea diu que l'economia espanyola caurà un 1,4% el 2012 i el 2013, i que no complirà els objectius de dèficit

La Comissió Europea estima que l'economia espanyola es contraurà l'1,4% aquest any i el 2013, i pronostica que el creixement tornarà el 2014, amb un augment del 0,8% del PIB, segons les previsions que ha fet públiques aquest dimecres. Brussel·les revisa així a la baixa els seus pronòstics per al 2013.

RedaccióActualitzat
La Comissió Europea avalua aquest dimecres la credibilitat dels comptes espanyols, i les xifres van en la mala direcció. Sobretot perquè Brussel·les preveu per a l'any que ve una caiguda de l'activitat encara més pronunciada, i s'allunya de les previsions una mica més optimistes de l'equip econòmic de Mariano Rajoy.

La Comissió Europea, que presenta les seves previsions per al conjunt de la Unió, tampoc veu possible que Espanya compleixi els objectius de dèficit. Amb aquests números a la mà, ara Brussel·les haurà d'aclarir si pensa proposar al govern espanyol noves mesures d'austeritat, en el que seria un nou pas cap al rescat.

Espanya no complirà els objectius de dèficit, segons la Comissió Europea. Brussel·les rebaixa les previsions econòmiques del govern espanyol i pronostica que l'economia caurà un 1,4% l'any que ve i el 2013, i que no començarà a créixer fins al 2014, que ho farà en un 0,8%.

La conclusió de la Comissió Europea és clara: l'any que ve l'economia espanyola no millora, continua instal·lada al forat. Segons Brussel·les, no començarà a créixer fins ben entrat el 2013. Resultat: tant el 2012 com el 2013 el PIB es contraurà un 1,4% com a conseqüència del deteriorament del mercat laboral, la consolidació fiscal i les difícils condicions per al crèdit, entre altres motius.

La CE també ha assegurat que el consum privat actuarà com "un llast" sobre el creixement, que es mantindrà dèbil, almenys, fins al 2014.

Els economistes de l'executiu comunitari han explicat que "està previst que la renda disponible de les llars es redueixi significativament per una caiguda de les remuneracions dels treballadors i un augment dels impostos sobre la renda". A més, Brussel·les creu que la inflació pujarà malgrat la situació econòmica i que encara reduirà més el poder adquisitiu i la capacitat d'estalvi de les famílies.

Amb aquesta falta de creixement i malgrat les retallades, el dèficit no es redueix de manera significativa. Aquest any acabarà amb un 8%, tot i que l'1% s'atribueix a la recapitalització de la banca.

Tant el 2013 com el 2014 es manté en el 6% o per sobre, un incompliment clar dels objectius fixats per Brussel·les. Amb aquests pronòstics de la CE, l'Estat estaria lluny de complir els objectius fixats pel govern espanyol, que preveu rebaixar aquest indicador al 4,5% el 2013 i al 2,8% el 2014, per sota del sostre del 3% que estableixen les normes europees.

Amb aquestes dades l'atur es dispararia l'any que ve fins al 26,6%.

L'única dada positiva és que la CE confia en un creixement de les exportacions, amb un increment del 2,1% aquest any, el 4,2% el 2013 i el 5,7% el 2014.

Les dades de la CE s'aproximen a les publicades fa poc per altres organismes com el Fons Monetari Internacional, que espera que el PIB espanyol caigui l'1,5% el 2012 i l'1,3% el 2013.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut