Independència. Manifestació Barcelona, 11/09/2012
Una imatge de la manifestació independentista de la Diada a Barcelona
Barcelona

6 de cada 10 empreses catalanes no troben pegues a una Catalunya independent dins la UE

És la conclusió principal d'una enquesta feta per la Cambra de Comerç de Barcelona a 802 empreses de tot Catalunya. Un 24,3% veu aquest escenari més incert i el 13,8% el qualifica de negatiu.

RedaccióActualitzat
Sis de cada deu empreses catalanes no troben pegues a una Catalunya independent dins la UE. És la conclusió principal d'una enquesta feta per la Cambra de Comerç de Barcelona sobre l'opinió de les pimes i de les grans empreses catalanes al voltant dels escenaris politicoeconòmics actuals del país.

En concret, un 62% de les empreses enquestades creu que no tindria conseqüències significatives per al seu negoci o que en tindria de positives, mentre que un 24,3% veu aquest escenari més incert i el 13,8% el qualifica de negatiu.

Les respostes positives a una Catalunya independent són inversament proporcionals a la mida de l'empresa

Un 37,1% de microempreses creu que la secessió tindria efectes econòmics positius per a elles, percentatge que queda rebaixat al 14,4% quan es tracta d'empreses grans. A més, les companyies mitjanes i grans són les que registren un percentatge més elevat de respostes negatives (18,9% i 15,8%, respectivament). Una cosa similar passa amb les que responen que l'escenari per a elles seria incert: 31,6% de les grans enfront del 19,5% de les petites.

Nou de cada deu empreses neguen tenir dificultats fora de Catalunya


L'enquesta fa dues preguntes més. En la primera, sobre si ja estan notant més dificultats en les relacions comercials fora de Catalunya pel fet de ser empreses catalanes, nou de cada deu responen que no, i només el 6,5% assegura que en té de vegades, i el 2,2% que en té amb molta freqüència.

Finalment, sobre el percentatge de vendes que cada empresa té a Catalunya, a Espanya i a l'estranger, la conclusió és que el 64,2% concentren el negoci a Catalunya; el 22,5%, a Espanya, i el 13,6%, a l'estranger. Les mitjanes són les més exportadores, i les grans, les que més depenen del mercat espanyol (34,4%).

L'enquesta ha estat feta per l'Institut DYM durant l'última setmana d'octubre i mitjançant trucades a un total de 802 empreses de tot Catalunya, dividides entre grans, petites i mitjanes. Les respostes procedeixen de propietaris, socis, gerents, subdirectors i directius, i, segons la Cambra, el resultat de l'enquesta "representa una rigorosa mostra sobre l'opinió de l'empresariat d'arreu del país".

DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut