Brussel·les

Brussel·les veu il·legal la normativa espanyola de desnonaments

Un dictamen de l'advocada general del Tribunal de Justícia, que no té caràcter vinculant, considera que no es garanteix una protecció eficaç dels consumidors davant de possibles clàusules contractuals abusives en les hipoteques.

RedaccióActualitzat
La llei espanyola de desnonaments vulnera la normativa europea. Així ho ha dictaminat l'advocada general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea. El dictamen no és vinculant, però el criteri de l'advocada és important perquè és el que normalment solen seguir els jutges del tribunal, que ara s'han de pronunciar.

La qüestió ha arribat al Tribunal de Justícia comunitari per una denúncia presentada a Barcelona per un ciutadà contra CatalunyaCaixa després d'haver estat expulsat del seu habitatge per l'impagament de la hipoteca.

L'advocada considera que la llei espanyola és incompatible amb les directives europees perquè no garanteix una protecció eficaç dels consumidors contra possibles clàusules contractuals abusives.

El dictamen, a més, considera que els jutges han de poder suspendre qualsevol desnonament forçós fins que no es comprovi si hi ha cap irregularitat en el contracte hipotecari.

La decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea arriba després que PP i PSOE han pactat reformar urgentment la llei per tal d'evitar desnonaments.

Precisament aquest dijous al matí, la portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, Ada Colau, ha demanat que la reforma de la llei hipotecària tingui caràcter retroactiu en considerar prioritari oferir solucions a les famílies que ja s'han vist afectades.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut