Bilbao

Kutxabank i Caja Laboral suspenen temporalment totes les execucions hipotecàries

Fonts de Kutxabank han puntualitzat que es tracta d'una "iniciativa" de l'entitat financera que només afecta les hipoteques sobre primers habitatges. La multiplicació de casos de desnonaments i el suïcidi d'una dona a Barakaldo, aquest divendres, han accentuat el moviment de jutges, advocats i, ara, també d'entitats bancàries. La pressió social ha fet que Bankia o el Popular donin números i explicacions.

Actualitzat
La judicatura es mobilitza davant la multiplicació de casos de desnonaments per no poder pagar la hipoteca. El suïcidi d'una dona a Barakaldo, aquest divendres, ha accentuat el moviment que aquesta setmana ja van fer els jutges degans demanant un canvi de la llei hipotecaria, que un magistrat ha elevat a Brussel·les per considerar que vulnera els drets dels consumidors. Els advocats també han fet passes i els que demanen la suspensió de tots els tràmits de desnonament, s'han reunit a Barcelona.

Es mouen jutges i advocats i es mouran els polítics amb la reunió de dilluns entre el PSOE i el PP, que pot acordar una aturada temporal de les execucions hipotecàries. I comencen a moure's, potser, els bancs. De moment, dues entitats basques s'han avançat i han anunciat la paralització dels desnonaments.

Kutxabank, el banc sorgit de la fusió de les caixes d'estalvi basques ha estat la primera entitat en suspendre "de manera immediata" tots els procediments d'execució hipotecària fins que es conegui la nova regulació en la matèria. Després d'hi ha afegit Caja Laboral.

L'entitat ha informat en un comunicat que el president de Kutxabank, Mario Fernández, "ha donat instruccions perquè l'entitat suspengui de manera immediata tots els procediments d'execució hipotecària, fins que es conegui la nova regulació que els afecta".

Kutxabank ha precisat que la resolució dictada pel president de l'entitat afecta només les hipoteques sobre primers habitatges. Fonts de Kutxabank han puntualitzat que es tracta d'una "iniciativa" de l'entitat financera.

Els bancs s'expliquen

L'acumulació de casos i la pressió social també han portat altres entitats a explicar-se i donar números. És el cas de Bankia, que ha emès un comunitat per explicar que des del 2009 ha renegociat 80.000 hipoteques i ha acceptat 4.300 dacions en pagament. Tot plegat, després d'una polèmica amb una família desnonada a Santa Cruz de Tenerife, on s'ha involucrat també l'alcalde i ha amenaçat de retirar els diners públics del banc. Bankia ha ofert una solució, però nega que hagi actuat sota pressió.

El Banc Popular, per la seva banda, ha convocat junta d'accionistes aquest dissabte per aprovar l'ampliació de capital que l'ha de permetre continuar en solitari, sense ajudes públiques. El seu president, Ángel Ron, ha aprofitat l'ocasió per donar números: diu que l'entitat ha renegociat 50.000 hipoteques, i que només ha desnonat un client, que va poder tornar al seu pis en règim de lloguer.

El president del Popular ha expressat també els temors de tot el sector, i ha avisat el govern espanyol que, segons com canviï la llei, pot incentivar l'impagament i forçar les entitats a restringir encara més el crèdit.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut