Barcelona

Els 43% dels malalts de diabetis de tipus 2 no segueixen un bon control

Segons l'estudi de més gran abast que s'ha fet mai a Europa sobre la diabetis de tipus 2 a Catalunya hi ha més de mig milió de persones afectades, un 7,6% de la població, i la xifra anirà en augment. A més, entre un 6% i un 14% de persones desconeixen que tenen valors elevats de sucre a la sang.

Actualitzat
El 43,6% dels malalts de diabetis de tipus 2, la més habitual, no fan un control òptim de la seva patologia, segons un estudi sobre els pacients atesos per l'Institut Català de la Salut. Es calcula que a Catalunya hi ha més de mig milió de persones afectades, un 7,6% de la població, i que la xifra anirà en augment. Segons l'estudi, el 56% dels diabètics de tipus 2 tenen un control de glucèmia adequat i un 5% presenten valors de sucre a la sang descontrolats i alarmants.

El treball també revela que un 20% dels pacients estudiats presenten algun grau d'insuficiència renal crònica, un 18,4% tenen complicacions cardiovasculars, un 11,3% presenten cardiopaties isquèmiques, un 6,5% han patit alguna malaltia cerebrovascular i un 5,8% tenen retinopatia diabètica.

Un dels investigadors del treball, el doctor Dídac Mauricio, exposa la dificultat per controlar la diabetis. perquè els pacients diabètics són "terriblement reticents" a iniciar un tractament amb insulina i moltes vegades els metges de capçalera "demoren aquests tractaments", cosa que té conseqüències en el deteriorament de les persones que la pateixen.

L'especialista ha indicat que, a més dels casos diagnosticats, hi ha entre un 6% i un 14% de persones que desconeixen que tenen valors elevats de sucre a la sang. Tot i això, considera que l'estudi mostra una millora en la detecció i tractament de la malaltia i que la xifra de diabètics ben controlats "és bona", malgrat que hi ha molt marge per millorar.

Per la seva banda, el director de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, Antoni Mateu, ha alertat que la diabetis "serà la pandèmia al segle XXI" per l'augment de l'obesitat, el sedentarisme i l'esperança de vida.

L'estudi és el de més gran abast que s'ha fet mai a Europa sobre la diabetis de tipus 2. S'han analitzat 3,7 milions d'històries clíniques, de les quals s'han extret 286.791 pacients diagnosticats de diabetis tipus 2. Els resultats els ha publicat la revista nord-americana "Diabetes Care".
Anar al contingut