Barcelona

Milers de persones surten al carrer en la segona vaga general del govern Rajoy

Els sindicats xifren en un milió els assistents a la manifestació de Barcelona, que s'ha convertit en una concentració perquè la capçalera de la marxa no ha pogut avançar. La Guàrdia Urbana rebaixa la xifra fins a les 110.000 persones. El final d'una segona manifestació alternativa ha acabat amb càrregues dels Mossos d'Esquadra i 13 detinguts. A Madrid, una càrrega policial per desallotjar la plaça de Neptuno ha acabat amb cinc detinguts i 29 ferits.

Actualitzat
La vaga general ha anat acompanyada d'un centenar de manifestacions a les principals ciutats d'arreu de l'estat. A Barcelona, desenes de milers de persones han col·lapsat el passeig de Gràcia per protestar contra les retallades i les reformes posades en marxa pel govern espanyol i català. Segons UGT i Comissions Obreres, un milió de persones han assistit a la protesta. En canvi, la Guàrdia Urbana redueix la xifra a 110.000 i la Delegació del govern a 50.000 persones.

La quantitat de gent que hi ha participat ha fet que la marxa, que havia d'arrencar al passeig de Gràcia amb el carrer Aragó, quedés embussada sense poder avançar i passés a convertir-se en una concentració. La capçalera no ha pogut avançar i els parlaments s'han fet al mateix punt d'inici de la marxa.

A la manifestació s'han vist banderes sindicals, senyeres i algunes banderes republicanes, així com pancartes amb lemes contra les retallades i altres en les quals es llegia "Wert dimissió" o "En defensa de l'escola pública".

Al mateix temps, una manifestació alternativa i no autoritzada, amb inici als Jardinets de Gràcia, ha començat el seu recorregut en direcció a l'Avinguda Diagonal. L'han convocada pels sindicats CGT i CNT i diverses entitats i plataformes socials, com el Moviment 15-M. Al final d'aquesta segona marxa, hi ha hagut alguns incidents a la plaça Urquinaona. Unitats antiavalots s'han desplegat per dispersar els manifestants que hi quedaven. El resultat ha estat un agent ferit i tretze persones detingudes.

Hi ha hagut algunes càrregues policials amb pilotes de goma i s'han cremat dos vehicles de la policia espanyola. Enmig de la confusió, un grup d'esvalotadors ha causat també destrosses al Palau de la Música després de llançar jardineres contra la façana i trencar vidres de les portes i els laterals de l'edifici.

Fonts dels Mossos d'Esquadra han indicat que han estat detingudes un total de 22 persones i 21 més han estat inculpades durant la jornada de mobilitzacions.

Altres manifestacions a Catalunya


A Tarragona, la manifestació ha sortit a les sis de la tarda de la plaça de la Font. Els sindicats xifren l'afluència en unes 30.000 persones. Si es confirmen aquestes xifres, aquesta seria la manifestació més multitudinària d'una vaga general feta mai a Tarragona. La Guàrdia Urbana rebaixa la xifra d'assistència a 18.000 persones.

La jornada ha estat marcada per l'agressió a un menor en una càrrega policial. Una altra persona està ingressada l'Hospital Joan XXIII després de resultar ferida al ser atropellada a la plaça Imperial Tarraco. A les comarques de Tarragona, l'aturada s'ha deixat sentir sobretot al sector químic i al transport.  

A Girona, unes 10.000 persones, segons el primer càlcul de la policia municipal, han sortit del rellotge del passeig de la Devesa. A Olot, Lloret de Mar i la Jonquera també hi ha hagut concentracions. Al matí, una marxa antisistema ha acabat amb quatre Mossos d'Esquadra ferits. Els manifestants han anat fins la Cambra de Comerç i han intentat entrar-hi. La policia ho ha impedit i ha estat llavors quan els agents han resultat ferits.

A Lleida
, la cita era a dos quarts de sis de la tarda a la plaça de Ricard Viñas i ha acabat al centre de la capital de Segrià, on s'han fet parlaments. Unes 5.000 persones han assistit a la protesta, on s'han sentit crits contra la reforma laboral. La marxa ha tingut lloc sense incidents remarcables. Vuit escoles i alguns comerços han començat el dia amb silicona als panys de les portes. Segons els sindicats, el seguiment ha estat total a les empreses càrniques i inferior entre els comerciants.

Aldarulls a Madrid

La manifestació a la capital espanyola ha fet el recorregut entre les places de Cibeles i Colón. Al final de la marxa, hi han intervingut el secretari general de CCOO, Ignació Fernández Toxo; el d'UGT, Cándido Méndez, i el d'USOC, Julio Salazar.

La marxa ha anat encapçalada d'una gran pancarta amb el lema de la vaga general: "Ens deixen sense futur. Hi ha culpables. Hi ha solucions". La frase es podia llegir en castellà, anglès i alemany. Representants del món de l'espectacle com José Sacristán, Almudena Grandes, Pedro Almodóvar, Pilar Bardem o Miguel Ríos, també han secundat la marxa.

A la plaça Neptuno, a prop del Congrés dels Diputats, la coordinadora del 25-S ha convocat una acció per envoltar la cambra baixa. Cap a un quart de deu de la nit, alguns dels concentrats han començat a utilitzar les tanques de seguretat de la plaça Neptuno per parapetar-se de la policia. Ha estat llavors quan els antiavalots han començat a carregar per dissoldre la protesta. Els manifestants que hi quedaven s'han repartit en diversos grups i han començat a cremar mobiliari urbà, com papereres i contenidors.

A les onze de la nit, la policia ha desallotjat les 50 persones que hi quedaven. Cinc d'elles -tres homes i dues dones- han estat detingudes. Un total de 29 persones han resultat ferides i han hagut de rebre assistència mèdica. Nou eren policies. Divuit dels ferits han hagut de ser traslladats a hospitals per diferents lesions.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut