Barcelona

Milers de persones es mobilitzen contra les retallades a Europa

La vuitena vaga general de la democràcia a Espanya ha coincidit, per primera vegada, amb una jornada de mobilitzacions d'àmbit europeu. La protesta s'ha expressat de diferents formes en 23 estats.

Actualitzat
La vuitena vaga general de la democràcia a Espanya ha coincidit, per primera vegada, amb una jornada de mobilitzacions a escala europea contra les retallades i les mesures d'austeritat defensades per les autoritats europees. La protesta s'ha expressat de diferents maneres en vint-i-tres estats.

A Portugal també hi ha hagut vaga general de 24 hores com a Espanya. L'aturada, la tercera d'aquest any al país contra les polítiques d'austeritat, ha fet reduir dràsticament el transport públic. S'han cancel·lat més de 150 vols a l'aeroport de Lisboa. Altres serveis, com els bombers, han aturat l'activitat per adherir-se a la protesta massiva contra els plans d'austeritat del govern de Passos Coelho.

La Confederació General de Treballadors de Portugal, que ha convocat l'aturada amb el suport de les federacions de la UGT lusa, ha qualificat la protesta d'èxit i ha calculat el seguiment de més del 90% en diversos serveis, sobretot al transport. Altres fonts sindicals i mitjans de comunicació han confirmat l'elevada adhesió al sector dels transports, ja que, per exemple, el metro de Lisboa ha tancat.

El primer ministre Pedro Passos Coelho ha rebutjat donar dades per no entrar en una "guerra de xifres" amb els sindicats i s'ha limitat a expressar el seu respecte al dret a vaga. De tota manera, sí que ha fet una valoració de la jornada de protesta per aplaudir el "coratge" dels que han decidit treballar i ha criticat la repetida paralització dels ports del país.

Portugal està seguint els plans d'austeritat marcats per Brussel·les, l'FMI i el BCE, però l'economia no es recupera. De fet, es preveu que la recessió econòmica serà més forta l'any que ve.

Fort seguiment a Itàlia i Grècia

A més de les vagues generals a Espanya i a Portugal, els sindicats han estès la protesta a tot Europa. Hi ha hagut una aturada de tres hores a Grècia, que la setmana passada ja va fer una vaga general de 48 hores, on els manifestants han ocupat alguns edificis públics, i de quatre hores a Itàlia, on el sector públic, excepte el transport local i aeri, ha fet vaga tota la jornada. Desenes de milers de treballadors han sortit al carrer en les més d'un centenar de manifestacions que ha convocat el sindicat majoritari de la Confederació General Italiana del Treball.

A les mobilitzacions a Itàlia s'hi han sumat les dels estudiants contra les retallades en Educació. En algunes ciutats com Roma, Milà i Torí, hi ha hagut forts enfrontaments amb la policia.

A Bèlgica, l'aturada de 24 hores al sector ferroviari ha tingut un seguiment considerable. També s'han convocades accions locals i concentracions davant les ambaixades de Grècia, Portugal, Espanya i Itàlia per lliurar-hi escrits de protesta i solidaritat. A més, s'ha organitzat un acte per entregar a la Comissió i al Consell Europeu el Premi Nobel de l'Austeritat en forma de bumerang, a més d'assemblees a les fàbriques.

Els sindicats també han convocat protestes a França, Alemanya, Àustria, Dinamarca i a la resta de països europeus. A França, en concret, s'han organitzat una trentena de manifestacions, i a Alemanya s'han fet assemblees i marxes a diferents ciutats.

També s'han convocat actes de suport als països del sud a Àustria, Polònia, el Regne Unit, Holanda, Suècia, Luxemburg, Dinamarca i Suïssa, mentre que a Romania, la República Txeca i Eslovènia s'han organitzat diverses manifestacions. A Finlàndia s'han fet diverses accions per reclamar el respecte dels drets dels treballadors.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut