Barcelona

Seguiment desigual de la vaga general en el comerç

El seguiment de l'aturada general al comerç, el sector que despertava més incògnita, sobretot perquè els sindicats havien demanat també la vaga de consum. L'ambient que es respira al centre de Barcelona és de mig gas: hi ha botigues obertes, altres a mig obrir i altres amb les persianes abaixades del tot.

Actualitzat
El seguiment de l'aturada general al comerç, el sector que despertava més incògnita, sobretot perquè els sindicats havien demanat també la vaga de consum. L'ambient que es respira al centre de Barcelona és de mig gas: hi ha botigues obertes, altres a mig obrir i altres amb les persianes abaixades del tot. També els bars fan un seguiment desigual. Pel que fa a l'afluència de gent, també és escassa, mentre que el dispositiu de seguretat és superior a l'habitual.

En general, es veuen més obertes les botigues que pertanyen a grans cadenes comercials, i tancats els petits establiments. Molts dels que han aixecat les persianes ho han fet més tard del que és habitual per evitar l'acció dels piquets, que acostumen a actuar a primera hora.  

A l'única entrada oberta d'El Corte Inglés de la plaça de Catalunya de Barcelona, hi ha hagut petits incidents justament a primera hora, quan piquets informatius han increpat treballadors i públic que accedien al centre comercial. Hi ha quatre detinguts per trencar aparadors.

Seguiment totalment desigual en funció dels barris


Per contra, fora del centre de les grans ciutats, la imatge és diferent, hi ha més persianes abaixades que aixecades. Ara bé, segons els botiguers, les vendes són fluixes. A Barcelona, el seguiment de la vaga difereix molt en funció dels barris i va del seguiment pràcticament total com a Gràcia i Sants-les Corts, a gairebé nul, com a Sant Gervasi i Sarrià, segons la Fundació Barcelona Comerç.

Xifres de seguiment dispars


En termes generals, les valoracions oficials són les següents: segons la Confederació del Comerç de Catalunya un 30% del comerç a tancat, i ho ha fet per l'acció dels piquets, i afegeix que es tracta majoritàriament dels negocis ubicats al centre de les principals ciutats catalanes i en els eixos comercials, i que el 90% dels comerços que han abaixat les persianes continuen treballant a l'interior dels establiments.

Els sindicats, en canvi, ho veuen diferent i augmenten la xifra de seguiment en aquest sector fins al 70 i el 90%.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut